Почетоха Света Богородица на свещено място под Веренишкото бърдо (Снимки)

https://mreja.bg/jalto/pochetoha-sveta-bogorodica-na-sveshteno-myasto-pod-verenishkoto-bardo-snimki/58038 Mreja.bg
Почетоха Света Богородица на свещено място под Веренишкото бърдо (Снимки)


Съкровени мoлитви за здраве и добруване отправиха на празника Успение Богородично жителите на монтанското село Горна Вереница. На големия християнски празник по традиция те посрещнаха гости от близо и далеч в новоизградения параклис. Най- голямата лепта е на бай Славчо и синовете му. Вярващите се събраха в местността под Веренишко бърдо. Заедно с кмета на селото Веселка Горанова в молитвения дом под открито небе сред девствената природа се поклониха пред иконата на Света Богородица и мало и голямо. Благослови ги отец Николай.

Легенда разказва, че двама млади влюбени искали да се вземат, но близките им не позволили. Те се качили на планината, скочили от зъбера. На момичето една обувка паднала тук, другата вятърът отнесъл надалеч, а от младите нямало ни вест, ни кост. Друго поверие гласи, че Крали Марко и сестра му Мария яздили вихрено коне по билото на планината. После скочили и загинали. На това свято място край Горна Вереница направили параклис. Непокътнати от времето са само трите каменни кръста, хората търсят тук закрила от Божията Майка . Големият Богородичен курбан бе осветен по обичая.

Денят по традиция започна с тържествен молебен, отслужен от отец Николай. С вереничани на Голяма Богородица бе и кметът на Монтана Златко Живков. Той им пожела здраве и благоденствие, да са закриляни от Света Богородица и да съхраняват традицията. А Видинският митрополит Даниил оглави празничното богослужение за храмовия празник на църквата „Успение Богородично“ в Лом.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.