По искане на САЩ ООН ще заседава утре за ракетните тестове на Северна Корея

https://mreja.bg/jalto/po-iskane-na-sasht-oon-shte-zasedava-utre-za-raketnite-testove-na-severna-koreya/74628 Mreja.bg
По искане на САЩ ООН ще заседава утре за ракетните тестове на Северна Корея


Съветът за сигурност на ООН ще заседава в сряда по искане на САЩ по въпроса за ракетните тестове на Северна Корея и възможността за "ескалираща" провокация, след като Пхенян извърши "ключов" по неговите твърдения тест на полигон за изстрелване на сателити, съобщи Ройтерс.

Вашингтон предприема тази стъпка в условията на нарастващо напрежение и буксуващи преговори между САЩ и Северна Корея, които трябваше да убедят Пхенян да се откаже от ядрените си и ракетните си програми. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун даде на американския президент Доналд Тръмп срок до края на годината да предложи отстъпки, предава БТА.

Дипломати и анализатори се опасяват, че Северна Корея може през следващата година да възобнови тестовете на ядрено оръжие и ракети с далечен обсег на действие, които прекрати през 2017 г. Тръмп и Ким проведоха три срещи по темата, но не отбелязаха напредък към споразумение.

Поне осем от петнайсетте членки на Съвета за сигурност настояха за среща във вторник, посветена на нарушенията на човешките права в Северна Корея. Вместо това обаче САЩ, които председателстват Съвета за сигурност през декември, решиха да свикат среща в сряда, която да се фокусира върху опасността от военна ескалация от страна на Северна Корея, съобщиха дипломати.

Северна Корея обяви на 8 декември, че е извършила "много важно изпитание" на ракетния полигон за изстрелване на сателити Сохе в западната част на страната, предадоха световните агенции. Резултатът от това изпитание е от голямо значение, тъй като ще промени "стратегическата позиция" на Северна Корея, заяви говорител на научната академия за национална отбрана в комюнике, разпространено от държавната агенция КЦТА.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.