Пловдивските превозвачи в писмо до общината: Ако не получим още 500 000 лева, изнемогваме

https://mreja.bg/jalto/plovdivskite-prevozvachi-v-pismo-do-obshtinata-ako-ne-poluchim-oshte-500-000-leva-iznemogvame/73786 Mreja.bg
Пловдивските превозвачи в писмо до общината: Ако не получим още 500 000 лева, изнемогваме


Лятото Здравко Димитров им издейства половин милион, сега му напомнят за обещан втори транш

Ново увеличение с 500 000 лева на компенсацията за градския транспорт в Пловдив искат четирите превозвачески фирми. Това става 4 месеца, след като местният парламент я вдигна с половин милион лева. Писмото е входирано в градската управа преди дни.

"Автобусни превози", "Меритранс", "Хеброс бус" и "Автотранс" настояват тя да изпълни ангажимента си. И припомнят, че увеличението за т.г. е трябвало да бъде с 1 млн. лева. Основният им аргумент е, че средствата не стигат за заплати, горива, лизинги и текущи разходи. Със същия мотив четирите фирми поискаха през лятото вдигане на компенсацията. Тогава заплашиха, че ще спрат да обслужват 29-те линии. В качеството си на областен управител тогава Здравко Димитров ги събра заедно с бившия вече кмет и проблемът беше решен. На 1 август местният парламент гласува увеличението. С него годишната субсидия стигна 6,5 млн. лева.

Сега превозвачите настояват за още 500 000 лева. Те се оплакват, че возят под себестойността и трудно свързват двата края. За да изпълняват социалната политика на общината били принудени да работят на загуба. И изтъкват, че няма друг град в България, където цената на билетчето да е левче. Картите за преференциално пътуване са 16 лева на месец и ги ползват над 30 000 души.

"Работим на загуба. Каквото съберем от продажба на билети, карти и компенсации - това е", казват те. Шефът на "Хеброс бус" Веселин Дошков припомни, че през август на срещата с Димитров било договорено да има второ увеличение в края на годината, за да можели да оцелеят. "Сега ги подсещаме с това писмо. Ситуацията е изключително тежка. На някои може би не им се вярва и мислят, че преиграваме. Не, никой не извива ръце. Става въпрос за икономическо оцеляване", коментира Дошков. По думите му неизпълнените курсове се дължали на безпаричието и на факта, че не могат да привличат кадри. "Ако електронната система работеше, щяхме да получаваме по 1,95 лв. за километър пробег и забравяхме за проблема", допълни той. Дошков и колегите му Петко Ангелов и Димитър Чолаков очакват среща с новото ръководство на общината.

От управата лаконично отговориха, че се обсъжда писмото на превозвачите.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.