Пловдивчани луднаха по новия площад, бродят по антики и се снимат (снимки)

https://mreja.bg/jalto/plovdivchani-ludnaha-po-noviya-ploshtad-brodyat-po-antiki-i-se-snimat-snimki/64085 Mreja.bg
Пловдивчани луднаха по новия площад, бродят по антики и се снимат (снимки)


- Някои мърморят, че няма дървета, кметът ги посъветва да ходят в парка

Върволица от пловдивчани се изсипа на току-що ремонтирания площад "Централен". Той отвори за празника на града, след като месеци наред беше заграден заради мащабна реконструкция, глътнала 10 млн. лева.

"Страхотен е. Няма такъв град. Рим е в Пловдив", въздишаше Божана Николова, докато с приятелки се разстъпваха по експонираните антики на ХХ века. Нейна приятелка не смогваше да се снима. Мнозина изпробваха за първи път античната улица, която е изящно експонирана. Младежи оглеждаха реставрираните антични колони и останки от древната агора.

 Едни се дивяха на археологията, други - на настилката, която е в два цвята гранит, бетонови блокове и павета.  Имаше и критици. Някои мърмореха, че няма едно дърво, а Пловдив е горещ град. Други пък се разхлаждаха край бликащите фонтани до паметника на Гюро Михайлов. Трети наблюдаваха така наречената изкуствена река, която се стича по червеникави камъни.

"Няма дата за откриването на пл. „Централен“, важно беше да изпълня обещанието си към пловдивчани, че на 6 септември ще могат да го ползват", заяви кметът Иван Тотев. По думите му фейсбук е залят със снимки на площада. "Струваше си целият бой, който изядохме. Включително и от хора, които ме критикуваха, сега получих съобщения, че е станал много по -добре, отколкото са очаквали", добави градоначалникът.

Той не можел да разбере истерията за озеленяване на пл. "Централен". "Никога не е бил озеленен, той си е бил винаги площад. Ако искате гора, отивате в гората. Сега да носим дървета в саксии... архитектите не са го предвидили това нещо. Цар-Симеоновата градина е в много голяма близост", допълни кметът. Според него площадът който има съответните функции на пространство и не трябва да бъде затормозено със зеленина, която да пречи на другите събития. Той допълни, че през зимата на него ще има най-голямата ледена пързалка - около 600 кв. метра.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.