Пламен Спасов: Бяхме сред най-закъсалите общини, но вече сме в класацията на успешните

https://mreja.bg/jalto/plamen-spasov-byahme-sred-nay-zakasalite-obshtini-no-veche-sme-v-klasaciyata-na-uspeshnite/64051 Mreja.bg
Пламен Спасов: Бяхме сред най-закъсалите общини, но вече сме в класацията на успешните


Ниските данъци и такси привличат малкия и средния бизнес, казва кметът на "Родопи"

- Г-н Спасов, от своя предшественик наследихте огромни дългове. Как стана така, че “Родопи”, която бе пред фалит преди 7 г., сега е сред финансово стабилните общини?

- Когато през 2012-а се срещнах с тогавашния финансов министър Симеон Дянков, той ми каза: “Кмете, не в България, в Европа няма такава задлъжняла община, като разделим 15 млн. лева борчове на 33 000 жители.”

Ситуацията сега е коренно променена, въпреки че платените суми по тези задължения към днешна дата надхвърлиха 21 млн. лева. На всяко тримесечие Министерството на финансите прави анализ по 6 показателя за финансова устойчивост на общините.

В последните доклади

“Родопи” не присъства

в нито една негативна

статистика и е между

60-те финансово

устойчиви общини

в България.

Да постигнем това, не беше изобщо лесно. В първия си мандат заварих “Родопи” с високи ставки на налозите за физически и юридически лица. Фирмите имаха 19 промила такса смет и проклинаха, че са дошли в “Родопи”.

Още в първите месеци имах огромното желание да свалим налозите и да ги държим на минимума. Много хора ме съветваха тогава да стопя най-напред дълговете, а после популистки да намалявам данъците. Аз обаче бях убеден, че трябва да дадем глътка въздух на бизнеса и да успокоим хората.

Намалихме почти наполовина таксата за битови отпадъци на бизнеса - с 46%, на гражданите - с 23%. Започнахме внимателно да следим за събирането на налозите и да даваме на съдия-изпълнител неизрядните.

Имаше некоректни данъкоплатци, които чакаха да мине 5-годишният давностен срок и да се отърват от задълженията си, а изрядните ги носеха на гърба си.

Сложихме край на тази практика. Трябва да подчертая, че огромна помощ получих и от правителството, което ни отпусна над 8 млн. лева. Оптимизирахме всички разходи и числеността на администрацията, което също допринесе за постигането на финансова стабилност. Ако преди няколко години приходите бяха едва 3-4 млн. лева, вече надхвърлят 8 млн.

- Много села в страната са обезлюдени, а при вас са живи. Каква е формулата?

- Нещата са комплексни. Близостта на населените места от “Родопи” до Пловдив им дава огромни преимущества. Имаме 20 села, 14 от които са с по около 4000 души.

В последните години общината постоянно е в челните места в страната по най-много строителни разрешения за жилищни и промишлени нужди. Строят се къщи и извън регулация, а собствениците им искат веднага да имат път, осветление, сметопочистване.

Освен жилищни сгради се откриват и много малки предприятия, складове, офиси. В големите села функционират по 60-80 фирми.

- Инфраструктурата и канализацията са болните проблеми на общините. Каква е ситуацията в “Родопи”?

- Много неща по инфраструктурата направихме, но и много не успяхме. В момента ремонтираме малки улици с 1,2 млн. лева, и то от собствени приходи.

700 хил. лева от капиталовите разходи са заделени за асфалтиране и подмяна на ВиК тръби на 2 пътни артерии в Марково и Ягодово.

Спечелихме проект

към Държавен фонд

“Земеделие” за 1,1

млн. лева за настилки

в Белащица, Браниполе,

Цалапица, Оризари

Обявихме и обществена поръчка за избор на изпълнител за довършване на канализацията на кв. “Терасите” в Първенец на стойност 1,1 млн. лева по ПУДООС.

- В какво състояние са детските градини и училищата?

- Когато поех общината, имаше опасност да бъдат затворени 3 детски градини заради лоши условия в тях. Успяхме да ги обновим и ги спасихме.

Имаме недостиг на места в детската градина в Марково. При предишно управление на общината там е била продадена постройка и превърната в пекарна за закуски. В същото време градината не може да побере децата. Доволен съм, че училищата ни имат добра материална база и са пълни.

- Кога ще стартира обезщетяването със земи?

- В “Родопи” обезщетяването на хора, чиито земи са били отнети в миналото за обществени нужди, се забави заради дългогодишни съдебни спорове с един от правоимащите.

През 2017-а делата с него приключиха. Процесът по обезщетяване можеше да е в ход още в началото на 2018 г., но желанието ми бе да увеличим предложените декари общинска земя. В първоначалния вид бяха 3873,697 дка, допълнихме ги с още 2035,179 декара, като включваме всички общински земи, отговарящи на критериите.

До 1 октомври т.г. ще бъде предаден и допълнителният списък, за да започне министерството на земеделието процедурата по обезщетяване, но вече с 5908,876 дка.

Визитка

Пламен Спасов е втори мандат кмет на община “Родопи”. Завършил е Техническия университет-София, филиал Пловдив, специалност “Експлоатация и ремонт на авиационна техника”, а след това и следдипломна квалификация в същия вуз по фирмен мениджмънт.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.