Петков: Над 190 хил. са подали заявления за поставяне на индивидуална оценка

https://mreja.bg/jalto/petkov-nad-190-hil-sa-podali-zayavleniya-za-postavyane-na-individualna-ocenka/59068 Mreja.bg
Петков: Над 190 хил. са подали заявления за поставяне на индивидуална оценка


Над 190 хил. души са подали заявления за поставяне на индивидуална оценка по новия Закон за личната помощ от началото на април. Това обяви днес пред журналисти социалният министър Бисер Петков.

“Започва предоставянето и финансирането на личната помощ от 1 септември, законът влезе в сила от началото на годината. От месец април започна поставянето на индивидуалната оценка на хората с увреждания, част, от която е и оценката на потребността от лична помощ. Над 190 хил. са подадените към момента заявления за индивидуална оценка. Ще имаме пълните данни към първи септември. Тогава ще стане ясно колко хора са подали заявления в общините, с колко от тях са сключени договори, колко са получили помощ и тн.”, каза Петков. Според него процесът по оценяване протичал нормално до момента и се правел в срок.

“Хората, които са с добавка за чужда помощ и искат да се включат в механизма, дават съгласието си тя да бъде превеждана от съответната община като съфинансиране на услугата”, продължи Петков. И припомни, че никой няма да загуби подкрепата, която му се предоставя, тъй като по решение на правителството договорите са удължени.

“Общините стартират и операцията патронажна грижа за възрастни хора и хора с увреждания, която предоставя интегрирана здравно-социална услуга. Очакваме, че около 17 хил. лица ще бъдат подкрепени”, допълни той.

На въпрос подкрепя ли идеята на КТ “Подкрепа” да се ограничи сумираното изчисляване на работното време и работи ли се по въпроса, Петков обясни, че има работна група, предложенията ѝ се очаквали през есента. Припомни и, че в началото на май министерството бе готово с малък пакет от промени, свързани и със сумираното изчисляване на работното време, но той не получи подкрепа.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.