Песимизмът при бизнеса най-силен от 2016 г. насам

https://mreja.bg/jalto/pesimizmat-pri-biznesa-nay-silen-ot-2016-g-nasam/59037 Mreja.bg
Песимизмът при бизнеса най-силен от 2016 г. насам


Показателят за бизнес климата в България през август се е свил рязко до най-ниското си ниво от ноември 2016 г. насам, показват данните на НСИ, разпространени в четвъртък. Това стана в същия ден, в който Евростат съобщи за внезапно рязко повишаване на бизнес доверието в страните от еврозоната, което прекъсна няколкомесечната поредица от негативни данни, сочещи, че се задава рецесия.

У нас общият показател на бизнес климата намалява през август с 3,1 пункта в сравнение с юли. Това засяга в различна степен промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите, като общото е, че навсякъде мениджърите в тези дейности са обхванати от несигурност в бъдещето.

В промишлеността например спадът на индекса е само с 0,8 пункта, като за първи път от много време насам несигурната икономическа среда тревожи повече мениджърите, отколкото традиционните затруднения, свързани с недостига на работна сила.

Най-силен е спадът в индекса в строителството - с 5,1 пункта. Освен че трудно намират квалифицирана работна ръка и имат затруднения, свързани с голямата конкуренция в бранша, строителните предприемачи се опасяват най-много от несигурната икономическа среда и от евентуален спад в търсенето.

Анкетите сред строителните предприемачи показват също, че се наблюдава отдавна несрещано в този сектор затруднение, свързано с увеличаване на клиентите, които бавят плащания.

В сравнение с юли в търговията на дребно са се повишили опасенията от спадащо търсене. Очакванията на търговците за цените на стоките през следващите три месеца са да останат на сегашното си равнище.

В сектора на услугите преобладаващите през юли оценки за икономическото положение бяха то да се промени към по-добро, но през август преобладават оценките, че положението ще си остане същото като сега. Сред мениджърите в сферата на услугите също се повишават опасенията от увеличаващ се дял на клиенти, които бавят плащания.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев спад в продажбите на нашите промишлени предприятия има вече от 3 месеца насам и той се дължи най-вече на намалелия износ към Германия и Италия.

“Ако и през септември положението е същото, ще трябва да се вземат мерки”, заяви пред “24 часа” Велев.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.