Първа жертва на хеморагична треска в Албания

https://mreja.bg/jalto/parva-zhertva-na-hemoragichna-treska-v-albaniya/58075 Mreja.bg
Първа жертва на хеморагична треска в Албания


В Албания е регистриран първият случай на смърт вследствие на вирусна хеморагична треска, съобщи македонският сайт Фокус.

Началникът на инфекциозната клиника в Тирана Наяда Чомо каза, че при тях са хоспитализирани двама пациенти с хеморагична треска, единият от които е починал, предава БТА.

Треската се причинява от хантавирус, и се пренася по въздуха в места, където живеят гризачи. Застрашени от болестта са хора, които прекарват много време сред природата, като горски работници, земеделци, планинари, както и хора, работещи в помещения, в които живеят гризачи.

Симптомите са висока температура, зачервени очи, главоболие, болки в мускулите, а понякога гадене и повръщане. При по-тежки случаи може да се появи кървене на кожата и лигавиците, бъбречни кризи.

Лекарите предупреждават, че след престой в природата трябва старателно да се измиват ръцете и да не се ядат неизмити горски плодове.

В Албания този вид хеморагична треска е регистрирана за пръв път през 1984 г.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.