Завит в кисело зеле
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“С такъв заек често посрещаме гости, които споделят с нас светли празници”, пише ни Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
1 изчистен заек
За плънката:
вътрешностите на заека
1 к. ч. ориз
4 к. ч. вода
1/ 2 к. ч. олио
2 глави кромид лук
2 големи печурки
1 голям морков
1 суха чушка
сол
балканска чубрица
щипка сух джоджен
2 щипки червен пипер
черен пипер на вкус
За шпиковане:
50 г сланина
5 скилидки чесън
1 малка зелка – за подложка и завиване на заека
1 ч. ч. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме и измиваме заека. Осоляваме го отвътре и отвън. Приготвяме плънката, като в посоленото олио запържваме нарязаната на ситно заешка карантия, след което към нея добавяме нарязаните на дребно лук, морков и чушка.
Изсипваме измития ориз. Наливаме водата, овкусяваме сместа с посочените подправки и при непрекъснато бъркане приготвяме плънката. Напълваме заека с нея и го зашиваме внимателно. На няколко места го шпиковаме с малки парченца сланинка и чесънче.
Намазваме дъното на дълбока тава с олио и нареждаме нарязано на дребно кисело зеле, отбрано от вътрешността на зелката. С олио двустранно мажем животинката я завиваме грижливо с големите листа от зелката, наливаме водата, поливаме отгоре с още малко олио, загръщаме грижливо тавата с фолио за печене.
Слагаме ястието в загрята на 220 градуса фурна и печем в продължение на 80 минути. Отстраняваме фолиото и зелевите листа отгоре. Печенето продължава още 30 минути, като през това време поливаме печивото на два пъти със соса, който се е отделил по време на приготвянето. Пълненият заек е готов тогава, когато е хванал приятна златиста коричка, а течността почти се е изпарила.
Източник: https:www.24chasa.bg