Пълнен заек на фурна

https://mreja.bg/jalto/palnen-zaek-na-furna/76495 Mreja.bg
Пълнен заек на фурна


Завит в кисело зеле

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси [email protected]

и [email protected]

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“С такъв заек често посрещаме гости, които споделят с нас светли празници”, пише ни Димитър Димитров. 

ПРОДУКТИ

1 изчистен заек

За плънката:

вътрешностите на заека

1 к. ч. ориз

4 к. ч. вода

1/ 2 к. ч. олио

2 глави кромид лук

2 големи печурки

1 голям морков

1 суха чушка

сол

балканска чубрица

щипка сух джоджен

2 щипки червен пипер

черен пипер на вкус

За шпиковане:

50 г сланина

5 скилидки чесън

1 малка зелка – за подложка и завиване на заека

1 ч. ч. вода 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Почистваме и измиваме заека. Осоляваме го отвътре и отвън. Приготвяме плънката, като в посоленото олио запържваме нарязаната на ситно заешка карантия, след което към нея добавяме нарязаните на дребно лук, морков и чушка.

Изсипваме измития ориз. Наливаме водата, овкусяваме сместа с посочените подправки и при непрекъснато бъркане приготвяме плънката. Напълваме заека с нея и го зашиваме внимателно. На няколко места го шпиковаме с малки парченца сланинка и чесънче.

Намазваме дъното на дълбока тава с олио и нареждаме нарязано на дребно кисело зеле, отбрано от вътрешността на зелката. С олио двустранно мажем животинката я завиваме грижливо с големите листа от зелката, наливаме водата, поливаме отгоре с още малко олио, загръщаме грижливо тавата с фолио за печене.

Слагаме ястието в загрята на 220 градуса фурна и печем в продължение на 80 минути. Отстраняваме фолиото и зелевите листа отгоре. Печенето продължава още 30 минути, като през това време поливаме печивото на два пъти със соса, който се е отделил по време на приготвянето. Пълненият заек е готов тогава, когато е хванал приятна златиста коричка, а течността почти се е изпарила. 

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.