"Падна" Катица Янева, символът на борбата на македонския народ за правова държава

https://mreja.bg/jalto/padna-katica-yaneva-simvolat-na-borbata-na-makedonskiya-narod-za-pravova-darzhava/58544 Mreja.bg
"Падна" Катица Янева, символът на борбата
на македонския народ за правова държава


И това доживяхме - "падна" Катица Янева! Символът, какъвто и да е, на борбата на македонския народ, какъвто и да е, за правова държава, се сгромоляса!

Главата на извънредната институция, създадена с големи политически и дипломатически усилия, вътрешни и външни, се търкулна!

Институционалният механизъм, планиран за да преодолее, да компенсира, а и да реставрира, ако искате, дълбоко компрометираните македонски правосъдни институции, компрометира самия себе си. Правното лекарство за македонските институционални болести, които позволиха до лудост да метастазира едно политическо самоволие, се оказа отровно. Македонската Моника Маковей, местна карикатура на Елиът Нес, една от нашите самодейни версии на "Ангелите на Чарли", падна с трясък, достоен за библейското падане на Принца на мрака.

Паднала засега само в ареста, технически все още "невинна", Катица Янева толкова силно се сгромоляса, че дори презумпцията за невинност в нейния случай не остана непокътната. Тя стана виновна със самия факт, че е там - в следствения арест в /затвора в/ Шутка, защото заедно с нея са затворени и надеждите на една голяма категория македонски граждани /и гражданки/, които виждаха в работата й светла точка в края на тунела, изход от македонската обществена агония и беззаконие.

Как да се изправим пред уродството на този епичен, шекспировски обрат, а да запазим надеждата, здравия разум, вярата в правосъдието, в обществото, в човешката природа изобщо? Онази, която избрахме /ние или някой?/ да се бори срещу най-голямото зло - най-високата престъпност и корупция, самата тя се е заразила от това зло! От банална слабост, да речем, към стилните мебели? Тази новина, колкото и прозаична да е, толкова повече е разрушителна.

Последиците от това фиаско ще бъдат с дълъг обхват, дългосрочни и дълбоки. Независимо дали аферата "Рекет" ще спре дотук или ще обхване още някоя политическа фигура /казват, че Катица може да пропее/, политическата цена на това неприятно развитие на събитията ще бъде голяма. А тя ще бъде платена от СДСМ и Зоран Заев, защото Специалната прокуратура е корупционна част от техния политически живот, лайтмотив на тяхното идване на власт и главен източник на доверието в тях.

Тежко засегнат е и авторитетът на Македония в чужбина. След избухването на скандала сякаш секнаха многобройните изявления, че Северна Македония е светъл пример на Балканите, вдъхновение за другите съседи и така нататък. Възприемането на Македония като страна, която с трудни и смели компромиси успя да реши спорове от десетилетия, опасно е засенчено от единствената картина за Македония като място на висока и много висока корупция, в която са затънали самите борци против корупцията. И то със суми, от които и на брюкселските бюрократи им се завива свят.

Нашите приятели отвън сега може само да се утешават, и себе си и нас, че в Северна Македония се води "безкомпромисна" борба с корупцията, в която "никой не е пощаден", дори прокурорът, назначен тъкмо с тяхна помощ да се бори със същата тази корупция. Съвсем шизофренично и мазохистично. За да бъде иронията още по-голяма, този срам може да бъде, а вярвам че ще бъде, споменаван като "показател", че правовата държава се връща, доказателство, че отговорността и отчетността се възстановяват, при това неселективно! И това ще бъде аргумент в полза на това на Македония да се даде дата за начало на преговори за членство в ЕС!

Нямаме нищо против! Това е време за пиар, на всичко може да се гледа от която си искаш страна, само ако има политическа воля за това! Това е, както когато лекар ви казва, че херпесът, който е избил по цялото ви лице и ви прави да приличате на Франкенщайн, е всъщност "знак", че организмът се чисти отвътре и е доказателство, че оздравявате! Добре, ще кажете вие.

Онези, които мислят "диалектично", ще ни напомнят, че причините за "Падането на Катица" се съдържат в самия генезис на нейното създаване. Да си послужим с бруталния речник на уважавания Горан Стефановски /"Хай Фай"/ - "Краката смърдят, защото коренът им е в задника".

Падането на Катица е предначертано в начина, по който тя бе създадена.

Коя бе Катица Янева преди да бъде пусната по мистериозните канали на задкулисните, преди всичко чуждестранни политически игри, буквално инструктирана и наложена отвън в Пържинските преговори? Тя на практика не съществуваше, бе напълно неизвестна прокурорка от Гевгелия. Бутана цял живот с протекции, по семинари, едва се е дипломирала с тройки. Никой не си спомня да се е изтъкнала с някоя жизненоважнаа битка за справедливост. Нямаме никакви показатели за нейната доблест преди това, за да можем да се разочароваме от нейната сегашна слабост, към, да кажем, стилните мебели, масажите, шезлонгите в Гърция. Не, Катица не е нашият Робеспиер, който е изневерил на идеалите от младостта. Тя не е имала идеали, за да им изневери, само на нас са ни създадени фалшиви очаквания. Със самия факт, че някой достатъчно могъщ я издигна на тази позиция и ни я сервира като решение.

Тази авария трябва да отиде директно на съвестта и душата на онези, които мислят, че в политиката и магаре да сложиш на някоя позиция, ще върши работа, ако има достатъчно силна политическа подкрепа. Така се мисли от години в нашата политика, а очевидно, че така функционират и чужденците. От кал да е, ама да е "наш", т.е. "техен". Не разбират, че когато някой е от кал, все някога ще те окаля. И ако лансиралите и предложилите Катица продължават стоят в дълбока сянка и не можем да видим дали и колко са измърсени, това падение на Катица е всъщност техен срам.

(БТА)

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.