Отличници от СМГ не си намериха работа за лятото и създадоха сайт, свързващ фирми с ученици

https://mreja.bg/jalto/otlichnici-ot-smg-ne-si-nameriha-rabota-za-lyatoto-i-sazdadoha-sayt-svarzvasht-firmi-s-uchenici/63772 Mreja.bg
Отличници от СМГ не си намериха работа за лятото и създадоха сайт, свързващ фирми с ученици


За първи път българи са на международно състезание за ученически стартъпи

Едни от най-добрите ученици на СМГ не успели да си намерят работа през миналото лято. И за това създадоха платформата headstarter.eu, която свързва директно бизнеса и учениците, за да могат децата по-лесно да си намират стаж и да изберат професия.

В основата на проекта са Алекс Цветанов, Надежда Цачева и Радостина Богословова. Останалите в екипа са Рангел Плачков, Ивана Панева, Лазарина Попова и Борис Владимиров. Всички те са ученици в Х и ХI клас на СМГ и част от отбора на гимназията, който спечели състезанието за стартъпи на Teennovator през май.

“Идеята за Headstarter се роди миналото лято, когато нито един от нас не можа да си намери работа. Всички искахме да научим нещо ново, но за жалост, нямахме тази възможност, защото всички врати бяха затворени, понеже сме млади или неопитни. Но решихме да помогнем на нашите съученици да не се лутат като нас”, разказа 16-годишната Надежда.

И така осморката отличници решават да създадат собствен сайт.

Учениците могат

да се регистрират

директно в

платформата,

където да опишат своите качества и да кандидатстват за стаж или работа. Авторите са улеснили максимално съучениците си, като са публикували всички необходими документи, които са нужни за работа - бланки и дори примерно CV. Разбира се, в него няма как да посочат предишен опит, затова създадохме повече полета, където да посочат стажове и различни курсове и обучения, разказа Надя. Все повече ученици успяват да публикуват и различни научни трудове, затова сме помислили и за тях, допълва Алекс.

Всичко започва през октомври миналата година, когато децата се включват в програмата Teenovator, която помага на ученици от Х и ХI клас да стартират печеливш стартъп проект.

Менторите от програмата ни напътстваха през цялата година и ни дадоха много ценни съвети. Те ни научиха на отговорност, дисциплина и планиране. В началото някои нямаха представа как се прави сайт и какво е “стартъп”, разказа Радостина. След много проучвания на различни проекти и търсене в интернет, тя е категорична, че бъдещето ѝ е свързано с графичния дизайн. 

И след 10 месеца на упорита работа успяват не само да създадат сами дизайна на сайта си и бекенда му, но и се

учат как да

направят

рекламна

кампания,

бизнес план

и предварително проучване на пазара. И докато търсят партньори, ходят на училище. “Това ни костваше много кръв, пот и безсънни нощи. От 7,30 до 14 часа бяхме на училище, после на курсове, а след това ни чакаше работа по проекта. Беше доста тежко”, разказа Надежда. Спеше ни се, събираха ни се по 1-2 часа, най-вече в тролей 11, докато отивахме на училище, усмихва се Алекс.

През май обаче печелят конкурса, а наградата е едноседмично обучение в Словения.

Сайтът им, който работи от май, пък вече е събрал предложения за работа и стаж в IT фирми, селскостопански компании, медии и др. Сред свободните позиции има и координатор на проекти. А очакванията на осмината са повече училища да влязат в платформата. Българската стопанска камара и частна фирма за строителни материали са партньори по програмата, а с бизнеса младежите комуникират главно чрез социалните мрежи.

Надяват се и Министерството на образованието да им помогне и да ги свърже с повече училища. Сега сами издирват отделни ученици, рекрутъри и специалисти по човешки ресурси, както и работодателски организации.

Благодарение на сайта трима от създателите му също успяват да си намерят работа. Надежда става част от екипа на пиар агенция. Нейна съученичка пък си намира работа в архитектурно студио. Още през май Алекс си намира стаж в IT компания. Започнах с изпитателен срок и продължих с трудов договор, обясни той. За него е лесно да съчетава работата и училището.

Младите таланти не спират дотук и вече планират как да обновят платформата. Обмислят

да добавят тест

за подбор на

кадри преди

интервюто,

за да могат съвсем да улеснят учениците и фирмите. Освен това ще направят видеа с теоретична част от стажовете, като така ще остава повече време за практиките.

Създателите на платформата са част от българския отбор, който на 9 септември заминава за Словения за международно състезание за ученически стартъпи. Те ще презентират пред жури и инвеститори своята идея. Голямата награда е пълни стипендии в Watson University, който е един от най-добрите бизнес университети в САЩ.

За първи път в това състезание ще има българско участие, а конкуренцията ще са ни отбори от 7 страни, разказа Алекс. Той отправи апел към фирмите и учениците да се включат в проекта им, за да имат по-голям шанс за победа. “Искаме да покажем на света, че България е тук и децата са нейното бъдеще”, каза още Надя.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.