Опозицията във Венецуела е разделена от идеята за програма като на Ирак -"петрол срещу храни"

https://mreja.bg/jalto/opoziciyata-vav-venecuela-e-razdelena-ot-ideyata-za-programa-kato-na-irak-petrol-sreshtu-hrani/57456 Mreja.bg
Опозицията във Венецуела е разделена от идеята за програма като на Ирак -"петрол срещу храни"


Предложението за изменение на американските петролни санкции срещу Венецуела, така че да се допусне износ на суров на бартерна основа срещу храни, раздели опозицията в страната на два лагера. Едните казват, че това би предотвратило глада, а другите смятат, че президентът Николас Мадуро ще злоупотреби.

Енри Фалкон, бивш губернатор на западния щат Лара, каза миналия четвъртък, че е писал до ООН и до Комисията за външните работи в Камарата на представителите на САЩ с молба за подобно изключение за внос на храни и лекарства.

Фалкон придоби международна известност миналата година, когато наруши бойкота и се изправи срещу Мадуро на изборите, които много опозиционни партии сметнаха за фалшифицирани. Предстои му тежка битка да убеди САЩ и другите опозиционни политици в ползите от програмата.

ООН приложи подобна програма в Ирак - друга зависима от петрола икономика, от 1996 г. до 2003 г., за да помогне на гражданите да устоят на санкциите на ООН, след като бившият лидер Саддам Хюсеин нахлу в Кувейт през 1990 г.

В началото на 2019 г. САЩ бяха най-големият вносител на венецуелски суров петрол. Държавната петролна компания PDVSA ("Петролеос де Венесуела", ), получаваше пари от петрола, който изпращаше в американските рафинерии, и използваше износа към други големи клиенти като китайската CNPC и руската "Роснефт", за да изплаща дългове.

Но след като американското министерство на финансите наложи санкции на "Петролеос де Венесуела", като част от опита на правителството на Тръмп да окаже натиск на Мадуро да се оттегли на фона на хиперинфлационен икономически колапс, доставките на венецуелската компания към САЩ спряха, а производството на суров петрол във Венецуела спадна наполовина в сравнение с миналогодишното.

Това намали приходите на правителството за внос на храни и лекарства, които не достигат от години. Привърженици на санкциите твърдят, че с каквито и да е приходи от продажбата на петрол е по-вероятно да бъде злоупотребено, вместо да бъдат използвани за внос на хуманитарни стоки.

Мадуро остава на власт въпреки санкциите и шестмесечната кампания на Хуан Гуайдо, председател на контролираното от опозицията Национално събрание, да привлече на своя страна въоръжените сили на латиноамериканската държава.

"Докато политиците се опитват да отклонят вниманието ни изключително, в някои случаи, върху политическата страна, но без резултат и ефект, хората все още умират от глад", каза Фалкон на пресконференция и заяви, че Венецуела е "пред прага на глада".

"Нежизнеспособно предложение"

Но съюзниците на Гуайдо твърдят, че най-добрият начин за решаване на хуманитарната криза, която принуди над 4 милиона души да емигрират, е да се насочи вниманието към сваляне на Мадуро.

Продължително отхвърляните от Мадуро предложения за хуманитарна помощ и неотдавнашните доставки, които той позволи на Червения кръст, са недостатъчни и не бяха обект на достатъчен контрол, каза Мануела Боливар, депутат от партията на Гуайдо "Народна воля".

"Тази програма няма да гарантира, че хората ще получат храни, защото има много стимули да се краде", каза Боливар в телефонно интервю.

Американското финансово министерство миналия четвъртък наложи санкции на 10 души и 13 организации, участващи в програмата за разпределяне на храни, за която се говори, че пълни джобовете на Мадуро и семейството му.

Венецуелското министерство на информацията не отговори на запитване за коментар на предложението. Правителството обвинява американската "блокада" за икономическите несгоди, въпреки че американските санкции не пречат на вноса на храни и лекарства.

Високопоставен служител от правителството на Тръмп каза, че иракската програма е била опорочена от огромна корупция и нарече предложението "нежизнеспособно" във Венецуела. Разследване на ООН установи, че компании са платили 1,8 милиарда долара комисиони на иракски служители, за да получат поръчки.

Все пак партията "Авансада прогресиста" на Фалкон предприе стъпки да изложи позицията си във Вашингтон. Франсиско Родригес, главен икономист в базираната в Ню Йорк фирма "Торино икономикс" и съветник в предизборната кампания на Фалкон през 2018 г., говори в защита на програмата "храни срещу петрол" пред комисия в Конгреса миналата седмица.

Партията е ангажирала канадската лобистка фирма Дикенс & Медсън да придвижва усилията й, според документ от 18 юли, внесен в американското министерство на правосъдието.

Друг документ от 15 юли показва, че лобистът "възнамерява да се стреми към избиране на Енри Фалкон за президент на Венецуела".

Фалкон нарече в четвъртък този документ "лъжлив" и каза, че е бил съставен поради административна грешка. Той добави, че властите ще гарантират, че програмата няма да бъде опорочена от корупция като в Ирак.

/От БТА/

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.