ООН: Свиването на средната класа в Източна Европа може да докара безредици

https://mreja.bg/jalto/oon-svivaneto-na-srednata-klasa-v-iztochna-evropa-mozhe-da-dokara-bezredici/74621 Mreja.bg
ООН: Свиването на средната класа в Източна Европа може да докара безредици


Засилващото се неравенство в Източна Европа може да доведе до безредици, подобни на тези в страни като Чили, предупреждава ООН, цитирана от ДПА.

Програмата на ООН за развитие (ПРООН) публикува вчера доклад, в който се посочва, че средната класа в Източна Европа и Централна Азия се свива. Около пет милиона души са престанали да принадлежат към нея в периода между 2014 и 2017 г., предава БТА.

Миряна Сполярич Егер, директорка на ПРООН за Източна Европа и Централна Азия (в който регион се включват Западните Балкани, Турция и бившите съветски републики без Русия) заяви пред ДПА, че в страните от региона не е имало масови протестни движения, а спорадични демонстрации и политически конфликти, свързани с представата за безпомощност на обикновените хора.

"Като се вгледате в случващото се в Чили, ще видите, че това не е изолиран случай. Проблемите много си приличат", отбеляза Сполярич Егер.

В Чили, която доскоро бе възприемана като стабилна страна, от октомври има демонстрации с искания за по-високи доходи, по-добро здравеопазване и по-високи данъци за богатите.

Средната класа на Източна Европа и Средна Азия се свива, тъй като икономическият растеж в региона е силно зависим от потреблението и добива на суровини, изтъкна Сполярич Егер.

"Това е растеж без създаване на работни места", казва тя, като подчертава, че това е причината хората от този регион да емигрират в Западна Европа и Русия.

Състоянието на околната среда също играе роля за свиването на средната класа. Климатичните изменения са засегнали 25 милиона души и са причинили щети на стойност 80 милиарда долара в Източна Европа и Централна Азия през последните 30 години, заяви Сполярич Егер.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.