"Нова Македония": Има напредък между власт и опозиция за новия закон за държавната прокуратура

https://mreja.bg/jalto/nova-makedoniya-ima-napredak-mezhdu-vlast-i-opoziciya-za-noviya-zakon-za-darzhavnata-prokuratura/57444 Mreja.bg
"Нова Македония": Има напредък между власт и опозиция за новия закон за държавната прокуратура


Постигнат е напредък на срещата между властта и опозицията за новия закон за държавната прокуратура, в който трябва да се регулира статутът на специалната прокуратура на Северна Македония, съобщава скопският вестник "Нова Македония", цитиран от БТА.

Заместник министърът на правосъдието Оливер Ристовски оцени, че има сближаване на становищата с опозицията по въпроса за увеличаване на бюджета и за по-голяма отговорност на работещите и прокурорите. Ристовски каза, че срещите и разговорите за закона за държавната прокуратура, който е в парламентарна процедура, като при това международната общност е дала позитивна оценка за текста, ще продължат и тази седмица, а договорените промени ще влязат под формата на поправки в парламента.

Приемането на закона за държавната прокуратура не трябва да се обвързва с предсрочни избори, заявил премиерът Зоран Заев, цитиран от "Независен весник". "Ние не сме за предсрчни избори. Решение трябва да се намери, но не с предсрочни избори", каза Заев. "Ще дадем шанс на помирението в обществото, за да могат да работят работните групи", каза Заев на пресконференция в правителството. Премиерът допълни, че в правителството вече се разглежда проектозаконът на ВМРО-ДПМНЕ с цел да се стигне до решение.

Заев не пожела да отговори на журналистически въпрос във връзка с информациите, че Катица Янева е поискала да бъдат изтрити данни в компютрите на специалната прокуратура и каза, че отговор на този въпрос трябва да се търси от съответните органи. Същевременно премиерът окуражи институциите да продължат разследването, пише "Независен весник". Държавната прокуратура следи внимателно информациите за дадено нареждане за изтриване на данни в компютрите на специалната прокуратура и ако информациите се потвърдят, ще предприемат мерки в съответствие със закона, заяви държавният прокурор Любомир Йовески, съобщават скопските вестници.

Прокуратурата внимателно следи случая. От една страна идват информации, че се трият данни в определени компютри в специалната прокуратура, но оттам дойде опровержение и се твърди, че не се трият данни.

Във връзка с разследването на делото "Рекет" Йовески каза, че прокуратурата интензивно работи по този случай, пише "Независен весник". 

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.