Нова лисица в курника на НАТО

https://mreja.bg/jalto/nova-lisica-v-kurnika-na-nato/74285 Mreja.bg
Нова лисица в курника на НАТО


Най-скандалната среща на алианса

отбеляза неговия юбилей

Срещата на НАТО в Лондон премина в шеги, закачки и обиди, които накараха президента Тръмп да се фръцне и да си тръгне, без да даде обещаната пресконференция.

От друга страна, това изненадващо тръгване е тактически ход, който той самият препоръчва в знаменитата си книга “Изкуството на сделката”. Като видиш, че пазарлъкът не върви, просто си излизаш. После сделката или става, или по-добре да не става.

Сега останалото НАТО се чувства като изоставената Мадам Бътерфлай. Но Тръмп си е Тръмп, той е старото и познато зло. Този път се появи нов смутител на спокойствието, или както се изрази бившият външен министър на Германия Йошка Фишер, “в курника нахълта нова лисица”.

Новата лисица, заради която се разхвърча новата перушина, този път е френският президент Макрон. В историческото си интервю месец преди срещата той изръси, че

НАТО е в

“мозъчна смърт”

Оттогава всички го опровергават, значи е прав. Накратко, Макрон агитира ЕС да си има своя армия и да я използва за своите си цели. Да не е само икономически съюз, но и военен.

Едно време Дьо Гол изкара Франция от военната организация на НАТО. Сега Макрон май иска да изкара целия ЕС. Естествено, че това няма как да се хареса на Белия дом.

Затова сега центърът на срещата на НАТО не бе самата среща, а съвместната пресконференция на Макрон и Тръмп. В миналото лидерите спореха зад затворени врати, а пред журналистите се потупваха по плещите одобрително и святкаха с металокерамиката. Сега за пръв път те изнесоха споровете си наяве и се получи нещо като риалити. И настъпи

етапът, известен

като “гласност

и перестройка”

Като говорим за гласност и перестройка, да не забравяме, че тази среща отбелязва 70-годишнината на НАТО. 70-годишнината на СССР през 1987 г. също бе отбелязана с гласност и перестройка. Тогава ролята на “лисицата в курника” я изигра Елцин. Той обнародва писмо, с което обвини другарите си от Политбюро, че бавят и мотаят въвеждането на демокрацията. В отговор те го изритаха от постовете му и го направиха национален герой. И така тръгнаха процесите, които доведоха до разпада на СССР.

Има и други аналогии с онази 70-годишнина. Хората на Елцин биеха тъпана, че Русия издържа твърде много тунеядци – и републиките, и “братските страни” от Съюза за икономическа взаимопомощ (СИВ), сред които България. Ние не сме им колония! – казваха хората на Елцин.

Да направим

Русия отново

велика! И я

направиха сама

Точно същото сега говори Тръмп – и Китай, и Европа ни експлоатират с огромния търговски дефицит. Ние да не сме им колония? На това отгоре европейците не харчат достатъчно за отбрана и разноските им се поемат от САЩ. “Повече няма да търпим да ни експлоатират!” – повтаря Тръмп вече три години. И наистина успя да принуди европейските страни да си увеличат военните разходи със 130 милиарда, но едва половината харчат предвидените в договора 2 процента от БВП. България е сред отличниците.

Но истинският проблем е кой контролира и за какво се използва този огромен военен потенциал. Европа остро възрази срещу изтеглянето на американските войници от кюрдските райони в Сирия, което остави кюрдите на произвола на турците. Освен това Франция и Германия са силно възмутени от посегателството на Турция към газовите находища в териториалните води на Кипър.

Възмутени са, но нищо не могат да сторят. Да бе Иран, да го прогонят. Но

Турция също е

член на НАТО.

Засега

А и въоръжените ѝ сили са доста сериозни. На това отгоре Турция закупи руските противовъздушни комплекси С-400, включи им радарите и сега ги изпробва как засичат самолетите F-16. С кого се кани да воюва?

Президентът Ердоган също се изяви като лисица в курника, но не му е сефте.

Точно преди срещата в Лондон близкият му съветник Елчин Топчу пусна гълъба, че според Ердоган вече било настъпило времето за Турция да напусне НАТО.

Малко преди това Турция символически изтегли 40 войници от натовско учение в Норвегия. Оказа се, че там били изобразили Кемал Ататюрк като враг на Ердоган. Което май си е истина - Ататюрк е бил върл враг на религиозната държава, а Ердоган е член на “Ислямска държава”, лежал е в затвора за ислямизъм.

Но обидата си е обида. “Нашето присъствие в тази институция трябва спешно да бъде разгледано в парламента!”, заявява Топчу пред медиите очевидно от името на Ердоган.

И така,

получава се

класически

триъгълник на

сърдити

партньори

Западна Европа е много сърдита на Турция, Турция е сърдита на Западна Европа, а Тръмп хвали Ердоган, който от своя страна обвинява САЩ за неуспешния преврат през 2016 година. И освен това купува от Русия скъпи ракетни системи, несъвместими с натовските стандарти.

В тази обстановка юбилейната среща на НАТО просто няма как да мине като по вода.

Малко преди срещата Макрон обяви, че Франция налага данък върху дигитални услуги, което удря по американските “Фейсбук”, “Гугъл” и “Туитър”. Белият дом пък отговори, че ще удари със 100-процентови мита френски продукти на стойност 2,4 милиарда долара – вина, сирене, козметика и така нататък.

“Не съм чак толкова влюбен във “Фейсбук”, “Гугъл” и “Туитър”, макар че, от друга страна, добре се справям с туитър - каза Тръмп. - Обаче не искам Франция да налага данъци върху американските компании!”

В такава дружеска атмосфера срещата пресконференция на Тръмп и Макрон показа цялата сила на презокеанската ирония. “Има нещо, за което не съм говорил с президента – искате ли няколко хубави бойци от ИДИЛ? – попита Тръмп. – Мога винаги да ви ги дам, вземете когото искате!”

Явно ставаше дума за пленени френски джихадисти. Макрон каза “Да бъдем сериозни” и пусна малко словесна мъгла. Когато млъкна, Тръмп пусна още една шегичка: “Ето защо той е велик политик, защото това е един от най-великите не-отговори, които съм чувал!”

Веднага след тази пресконференция последва сценката на приема, където Макрон, Трюдо и Борис Джонсън се присмиват на Тръмп,

който бил провел

“пресконференция

на върха”

И като видя в ютюб как го майтапят, Тръмп реши да се тръгне.

Тръмп си тръгна осмян, но мечтите на Макрон за европейска армия са само мокър сън в креват от зелен хайвер. В момента Европа е един огромен евнух, който не е в състояние да предприеме нищо, дори не е в състояние да се разведе с Великобритания. Докато Брюксел се напъва да вкара Източна Европа в правилния джендърен път, Турция върти Западна Европа на малкия си пръст и я кара да плаща васална дан. Я не е платила – я пуска бежанците!

Струва ми се, че накрая пак Меркел ще сдобри Тръмп с Макрон. Само тя остана някак си в сянка.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.