НАТО: Различия винаги е имало, но сме доказали, че можем да ги преодолява

https://mreja.bg/jalto/nato-razlichiya-vinagi-e-imalo-no-sme-dokazali-che-mozhem-da-gi-preodolyava/74020 Mreja.bg
НАТО: Различия винаги е имало, но сме доказали, че можем да ги преодолява


Да има различия в алианса не е нещо ново, посочи пред журналисти генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като добави, че такива винаги е имало, но това, което организацията е доказала и което показва днес, е, че НАТО е способна да преодолява тези различия и да се обединява около основната си цел съюзниците да се защитават и отбраняват взаимно.

Столтенберг не приема думите на френския президент Еманюел Макрон за "мозъчна смърт" на алианса. Не е така, НАТО е жива, активна, адаптира се и е най-успешният съюз, защото сме могли да се променяме непрекъснато, когато и светът се променя, заяви генералният секретар в изявлението си преди днешното работно заседание в рамките на Срещата на върха на пакта в Лондон. Работната сесия е в хотел "Гроув" в голф комплекс край британската столица. Форумът отбелязва 70-ата годишнина от създаването на НАТО, предава БТА.

Извършихме най-голямото подсилване на колективната отбрана, със сили с висока степен на готовност, с присъствие в източната част на алианса за първи път, а европейските съюзници сега инвестират повече в отбраната, след години на намаляване на бюджетите. Модернизирахме командната структура на НАТО, а САЩ увеличава военното си присъствие в Европа. На практика САЩ и Европа правят повече заедно, отколкото сме правили много години наред, заяви Столтенберг.

Той очаква лидерите да обсъдят широк кръг от теми по-късно днес, сред които борбата срещу тероризма, контрола върху въоръженията, отношенията с Русия. И за първи път в историята на НАТО също така ще обсъдим с лидерите възхода на Китай, който предоставя както възможности, така и предизвикателства, каза Столтенберг, посочвайки инвестициите на азиатската държава в отбранителни способности, като Китай сега е на второ място по такива разходи в света след САЩ, а наскоро са показали нови модерни способности, включително и ядрени оръжия.

Имаме планове за защита на всички съюзници в НАТО, включително балтийските страни и Полша, и не само планове, но и сили, подчерта Столтенберг.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.