Напуснали учители се връщат заради високите заплати (Обзор)

https://mreja.bg/jalto/napusnali-uchiteli-se-vrashtat-zaradi-visokite-zaplati-obzor/64327 Mreja.bg
Напуснали учители се връщат заради високите заплати (Обзор)


Напуснали учители се връщат заради високите заплати

4500 се пенсионират всяка година, за да няма срив в системата, трябвало да са наполовина по-малко

Търсят се педагози по химия, физика, математика

Тази година криза в образованието заради липса на учители няма да има заради увеличението на учителските възнаграждения, което дава резултат и преподаватели, които са напуснали системата, отново се връщат на работа като учители, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в Поморие.

Недостигът на преподаватели обаче остава сериозен проблем и ще се задълбочава в следващите 10 години, предупреди образователният министър.

Годишно се пенсионирали 4000-4500 души, а техният брой не може да се покрие от влизащи в системата млади учители.

“Младите хора, които постъпват, са 2/3 от тези, които навлизат в пенсионна възраст. За да няма срив, трябва да се пенсионират не повече от 2000-2500 годишно”, каза Вълчев.

По данни на МОН близо 3500 учители в пенсионна възраст продължавали да влизат в класните стаи. Вълчев обаче очаквал възрастовата структура на учителите да се балансира през следващите 10-15 години, но университетите трябвало да осигурят необходимите кадри.

Най-голям в момента е недостигът на учители по химия, физика, математика, по професионална подготовка. Сериозна нужда системата изпитвала и от инженери специалисти. Редовно се търсели преподаватели и по английски и информационни технологии, разказа образователният министър.

Вълчев припомни, че ще бъдат въведени допълнителни стипендии като стимул за студентите да учат педагогически специалности.

“Важно е не само да обезпечим количествения недостиг, но и да мотивираме по-добрите ученици да се включат в педагогическата професия. В инженерните направления също сме предвидили стипендии”, добави Красимир Вълчев.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.