Нападателят в сградата на жандармерията в Диоз бил на обучение като военен

https://mreja.bg/jalto/napadatelyat-v-sgradata-na-zhandarmeriyata-v-dioz-bil-na-obuchenie-kato-voenen/78106 Mreja.bg
Нападателят в сградата на жандармерията в Диоз
бил на обучение като военен


Нападателят с нож в казарма на френската жандармерия в североизточния град Диоз е бил новопостъпил военнослужещ, предаде Ройтерс.

Това е втори случай на въоръжено нападение от служител на френските служби за сигурност за последните четири месеца.

Нападателят в Диоз рани един човек в ръката, преди да бъде прострелян. Сега той е в болница.

"Потвърдено е, че нападателят е бил млад военен, който е започнал основното си обучение преди два месеца и е бил в изпитателен срок", написа в туитър министърът на въоръжените сили Флоранс Парли.

"Той не е бил дежурен по време на инцидента. Осъждам това нападение, чиято мотивация ще бъде разследвана от съдебните власти", добави тя, цитирана от БТА.

Малко преди атаката полицейският участък в града получил предупреждение по телефона от човек, който твърдял, че е от въоръжените сили и че ще бъде извършено нападение в името на "Ислямска държава".

През октомври м.г. компютърният техник в парижката полиция Микаел Арпон уби с нож четирима души в полицейската централа, преди да бъде застрелян. Арпон приел исляма и е проявявал признаци на радикализация преди нападението, но не е бил официално разследван и е запазил работата си, припомня агенцията.

Вчерашното нападение в жандармерийската казарма вероятно отново ще повдигне въпроси как Франция може да осуети проникването на радикализирани лица в службите си за сигурност. Страната има многобройна мюсюлманска общност, отбелязва Ройтерс.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.