Молдовски гражданин, задържан на ГКПП-Кардам, остава в ареста

https://mreja.bg/jalto/moldovski-grazhdanin-zadarzhan-na-gkpp-kardam-ostava-v-aresta/57458 Mreja.bg
Молдовски гражданин, задържан на ГКПП-Кардам, остава в ареста


Молдовският гражданин Кристиан Т., задържан при влизане в България на ГКПП-Кардам на 18 юли, остава в следствения арест, съобщи пресцентърът на Апелативния съд във Варна за наложената мярка.

Чужденецът се издирва с Европейска заповед за арест, издадена от Районния съд в Одеса, Украйна, за грабеж, извършен на 16 януари 2017 година. Дни след престъплението мъжът е напуснал територията на Украйна. Максималният размер на наказанието, което молдовецът може да получи в Украйна, е десет години "лишаване от свобода". Престъплението се наказва и по българското законодателство, посочват от Апелативния съд.

Въззивният съд е потвърдил мярката "временно задържане под стража" за срок от 40 дни, постановена от Добричкия окръжен съд с мотива да се осуети евентуалното укриване на мъжа, който през последните години многократно е пребивавал в различни държави. Трябва да се осигури и присъствието на Кристиан Т. на делото при получаването на молбата от украинските власти за екстрадицията му, посочват от пресцентъра на съда. Престъплението, за което молдовецът се издирва, не е политическо, военно, амнистирано или с изтекла давност. Има Европейска конвенция за екстрадиция, ратифицирана със закон от 1994 година, по който България и Украйна са страни, поясняват от пресслужбата на Апелативния съд.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.