Много пациенти с шизофрения, проверяват ТЕЛК-ови решения в Пловдив

https://mreja.bg/jalto/mnogo-pacienti-s-shizofreniya-proveryavat-telk-ovi-resheniya-v-plovdiv/73970 Mreja.bg
Много пациенти с шизофрения, проверяват ТЕЛК-ови решения в Пловдив


Няколко психиатри си поделили града, Родопската яка и Пазарджик, пишели масово диагнози

Пълна ревизия на всички издадени решения от ТЕЛК за пациенти с параноидна шизофрения в Пловдив ще изискат разследващите, научи "24 часа". След ареста на психиатърката д-р Инна Бончева, обвинена в измама с фалшиви диагнози и изписване на скъпи лекарства, правораздавателните органи  решили да разровят и документите за освидетелстване.

"Д-р Бончева е само върхът на айсберга. Нещата са много по-дълбоки и засягат най-вече решения на ТЕЛК. Пациент, получил освидетелстване с параноидна шизофрения, става пожизнен пенсионер", сигнализират хора от системата. Те твърдят, че комисията, която дава заключение за пенсиониране по болест, не може да оспорва диагнозата на психиатъра. По тази причина и самите специалисти негласно си парцелирали територията, в която действат. Имената им били известни на разследващите. Един например издавал диагнози за Родопската яка, друг - за Пазарджик, а трети - за Пловдив. Имало стотици освидетелствани пациенти от малцинствата, което води до съмнения, че самите медици получават пари под масата. Други лекари не можели да им се месят в заключенията.

"Излиза, че в Пловдив и областта има най-много луди в Европа", коментират разследващи. Притеснително било, че с тези фалшиви диагнози се точат пари от държавата. Всеки средно подготвен психиатър можел да разкрие измамата. Не е изключено органите на реда да се обърнат към столични специалисти, които да ревизират решенията на пловдивските си колеги.

"Обвиненията срещу мен са необосновани", заяви в петък пред районния съд арестуваната д-р Инна Бончева. Тя ще обжалва постоянния си арест на 5-и пред по-горна инстанция. От прокуратурата съобщиха, че предстои да бъде изготвена експертиза за автентичността на подписите под всички документи, събрани по случая с лекарката. На този етап обвинението е, че е фалшифицирала документи на 52-ма пациенти. Заедно с ДАНС прокурорите разработват план за по-нататъшното разследване.

Според специалисти от параноидна шизофрения страда 1% от човечеството. Тя е болест на високоинтелигентни хора. Нобеловият лауреат и математик Джон Наш бил с такава диагноза. Правени са проучвания у нас, които показват, че ромите по-рядко боледуват от параноидна шизофрения.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.