Митрополит Гавриил отслужи литургия за здраве на храмовия празник на църквата в Рибарица

https://mreja.bg/jalto/mitropolit-gavriil-otsluzhi-liturgiya-za-zdrave-na-hramoviya-praznik-na-carkvata-v-ribarica/57310 Mreja.bg
Митрополит Гавриил отслужи литургия
за здраве на храмовия празник на църквата
в Рибарица


Църквата "Св. Пантелеймон" в тетевенското село Рибарица отбеляза храмовия си празник, съобщават от пресцентъра на общинската администрация. Литургия за здраве са отслужили Ловчанският митрополит Гавриил заедно със ставрофорен свещеноиконом Павел и ставрофорен свещеник Борис. Жители и гости на планинската община са се събрали в светата обител, за да запалят свещ за здраве и благоденствие. Сред тях е била и кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева.

Преди осем години Дядо владика е извършил пълно освещаване на новата църква в Рибарица. В светия престол са били вложени частички от мощите на св. вмчк. Пантелеймон, дарени лично от митрополит Гавриил, и от мощите на св. Новоселски мъченици.

Историята на светата обител в Рибарица, носеща името на целителя св. вмчк. Пантелеймон, започва от 1922 г., когато местна жителка дарява парцел за строеж на храм, припомнят от община Тетевен. Първоначално на мястото е построена двуетажна къща, която заедно с параклиса приютява кметството и училището.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.