Международен фестивал на фолклорната носия в Жеравна

https://mreja.bg/jalto/mezhdunaroden-festival-na-folklornata-nosiya-v-zheravna/57890 Mreja.bg
Международен фестивал на фолклорната носия в Жеравна


Етно фолк джамбуре ще изненада младите посетители на Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна. Това каза в интервю за БТА Христо Димитров, хореограф и създател на Националния фолклорен ансамбъл "Българе". Джамбурето ще бъде в ранните часове на деня - след 1.30 часа на хорището при входа на фестивалното пространство.

Музиката пак ще бъде фолклорна, но ще бъде по-модернизирана, по-етно, като в едната вечер ще свири формацията "Булгара", а в другата - "Оратница". Идеята на организаторите е да предложат на младежите по-различно забавление. Експериментът се прави за първа година, като целта му е да накара младите хора да общуват повече помежду си и да се забавляват по начин, който им е по-близък до сърцето.

Дванадесетото издание на Международния фестивал на фолклорната носия "Скок във времето" край Жеравна ще бъде на 16, 17 и 18 август. Фестивалът ще бъде открит официално в петък от 20 часа с представяне на официалните гости, връчване на годишното отличие "Апостол на българщината" и Възпоменание за героите на България.

В първата вечер ще има концерти на "Ева квартет", Стоян Янкулов - Стунджи и концерт на Професионалния фолклорен ансамбъл "Добруджа", Народно веселие с различни музиканти - "100 каба гайди", зурни от Петрич, тракийски оркестър "Гергьовден", Етрополска духова музика и Народно веселие със солистката на НФА "Българе" Албена Вескова. От 23 часа ще започне "Олелия" - народни хора, песни и игри около големия огън с "Виевска фолк група".

В събота ще бъде представянето на клубове, школи и танцови състави за български народни танци, като желаещите ще могат да се включат в разучаване на български народни хора. Ще има изпълнения на МПГ "Иван Михов" при НЧ "Просвета 1909" - с. Белозем и на дует "Рукатка". Ще се състои традиционният конкурс за автентична носия, народни борби, надиграване на танцьори. Малко след 20.30 ч. ще започне народно веселие с фолклорната певица Ана-Мария, Злати Петров - кавал и танцова формация "Български ритми", фолклорния изпълнител Иван Дяков и танцова формация "Приятели чрез танца", "Олелия" - народни хора и песни около големия огън с оркестър "Бисери".

В последния ден от 12 до 17 часа организаторите са предвидили свободно влизане на територията на фестивала без входна такса и носии, както и възможност за правене на снимки и видео.

"През тази година ще липсват нестинарски танци", уточни Христо Димитров. Причината е големият брой хора, които тълпейки се около мястото на игрите, не могат да виждат танцьорите, посочи той.

Учредихме награда на името на един от най-големите меценати на българската култура Стефан Шарлопов, съобщи още Христо Димитров. Тя ще бъде литературна, като участниците трябва да напишат в рамките на фестивала стихотворение от два-три куплета на тема "Жеравна". Творбите ще бъдат оценявани от жури начело с академик Антон Дончев, като за първите три места ще има и парични награди.

Христо Димитров обеща и изненади за посетителите, които ще бъдат извън обявената фестивална програма.

По думите на Димитров най-интересният момент от миналогодишния фестивал е бил сватбата на холивудския актьор Бен Крос и неговата дългогодишна приятелка от Русе Деана. Тържеството е било по стара българска традиция, младоженците - в народни носии, а цялата церемония - според българския ритуал. Такова нещо не се случва всеки ден, коментира той, световноизвестен актьор с номинация за "Оскар" да избере да се ожени по български обичаи и да позволи това да стане достояние на толкова много хора.

Над 20 000 души са били гостите на фестивала през миналата година, каза Христо Димитров. Той предвиди, че вероятно на тазгодишния ще дойдат приблизително толкова. Сред т.нар. ВИП-гости отново се очакват писателят Антон Дончев, актьорът Бен Крос, боксьорът Кубрат Пулев, политици, общественици, бизнесмени.

На въпрос какви хора като характер, като натюрел избират да посетят Фестивала на фолклорната носия, Христо Димитров отговори, че фестивалът в Жеравна е малко по-елитарен. Болшинството от тях са по-заможни, с по-елитни професии, с по-сериозни позиции в обществото, каза той. За фестивала има вход, нощувки, пътуване, наем или ушиване на носия, като това ограничава броя на посетителите. От друга гледна точка, може да определим тези хора като такива, които търсят истинска емоция и изживяване, посочи Христо Димитров.

За първа година целият фестивал ще бъде излъчван директно по телевизия "Българе", което ще направи съпричастни към него и хората, които нямат възможност да присъстват.

За улеснение на гостите и за облекчение на трафика на хора и автомобили, и през тази година са отворени два входа за фестивалното пространство. Ще има паркинг, като по този начин на гостите няма да се налага да влизат в селото.

Няма да бъде необходима дезинфекция или други мерки срещу заболяването африканска чума по свинете, защото в Жеравна стопаните са изпълнили препоръките на местната епизоотична комисия и са умъртвили доброволно животните си.

През трите фестивални дни, според правилника, всички участници задължително трябва да са облечени с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Офицерите може да бъдат със старинни военни униформи и оръжия. Забранени са всички атрибути на съвременната цивилизация като телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки, пластмаса и други.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.