Мечка нападна и уби конче на 2 месеца край дупнишко село

https://mreja.bg/jalto/mechka-napadna-i-ubi-konche-na-2-meseca-kray-dupnishko-selo/64376 Mreja.bg
Мечка нападна и уби конче на 2 месеца край дупнишко село


Мечка нападна и уби конче на два месеца край дупнишкото село Бистрица. Инцидентът станал в местността Очеви ливади, която се намира близо до последните къщи в селото. Хората са притеснени от нападението на хищника и настояват да бъдат взети мерки, тъй като това не се случва за първи път, предава БНТ.

Евгени Минев оставил конете си да пасат през нощта само на 800 метра от селото. Сутринта, когато отишъл да ги прибере, видял, че най- малкото конче било нападнато.

Преди десет дена и в Самораново, в една от къщите, на един мой приятел пак същото. Жребчето изядено цялото.

В близост до мястото, където е станал инцидентът, има екопътека, по която минават много туристи, но местните жители казват, че не се притесняват, защото са свикнали хищниците да слизат в близост до селото, каза Евгени Минев.

Най-вероятно било съвсем малко мече, обикновено по това време на годината не би трябвало да се случва, защото сега има храна в планината, но мечката е по-опасна пролетно време, като се събуди и няма храна, тогава може да слезе.

От ловната дружинка в Бистрица обясниха, че не могат да предприемат мерки и да организират хайка за хищника, обясни Кирил Огненски, кмет на с. Бистрица

Мечката е абсолютен хищник и абсолютно забранена за отстрел. Могат само специалните служби да отстрелват такива животни - Министерството на земеделието и храните, с държавните горски стопанства, каза Асен Златев, ловджия.

За проблема са информирани горските служители. А съветът на специалистите към стопаните е да не оставят животните си през нощта без надзор

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.