Малина Крумова: След 7 клас задължителен първи изпит за движение по пътищата

https://mreja.bg/jalto/malina-krumova-sled-7-klas-zadalzhitelen-parvi-izpit-za-dvizhenie-po-patishtata/75240 Mreja.bg
Малина Крумова: След 7 клас задължителен първи изпит за движение по пътищата


Обучението на шофьорите, осъзнаването на тяхната отговорност на пътя трябва да започва още от най-ранна детска възраст.

Това заяви шефката на държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова на дискусията на „24 часа“ „Карай умно, стигни жив“.

„Бих разширила темата на дебата за подготовката на шофьорите не само с водачите, но и с пешеходците. Шофьорският курс не е нито само началото, нито краят, а само елемент от обучението. От най-ранна детска възраст трябва да се развиват уменията за осъзнаване на риска на пътя. Манталитетът се формира в ранна възраст. Трябва да се създава култура на движение по пътя, за да може когато станат шофьори да осъзнават отговорността си“, заяви Крумова.

Агенцията подготвя вече концепция за промяна на обучението по пътна безопасност в училищата. „Въпросът не е толкова дали да са в часа на класния, а да променим методиката и да вкараме професионалисти и практици в часовете“, заяви Крумова.

След 7 клас трябва да се прави първа проверка на знанията на децата за пътното движение и как да става безопасно, заяви още шефката на държавната агенция. „След 14-годишна възраст децата могат вече да са самостоятелни участници като карат велосипед на пътното платно. Не можем да ги пускаме на пътя без да знаем те доколко са усвоили безопасното движение“, каза Крумова.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.