Лятната ваканция в Англия е 6 седмици, според родители е много

https://mreja.bg/jalto/lyatnata-vakanciya-v-angliya-e-6-sedmici-spored-roditeli-e-mnogo/57621 Mreja.bg
Лятната ваканция в Англия е 6 седмици, според родители е много


За 25 паунда на ден децата посещават различни курсове

В разгара на лятото се разбра за 2-годишно момиченце, което жена намери прегряло на люлка в местността Момина скала на Витоша. Станало е, докато за детето е трябвало да се грижат служители на частна занималня с неясен статут.

Какво да правят децата във ваканцията, докато родителите разполагат с ограничен брой дни платен отпуск? “24 часа” публикува как в други страни е организирана лятната ваканция. Вече публикувахме примера от в Германия. Днес разказваме пример от Великобритания.

Англия има една от най-кратките училищни летни ваканции в Европа – само 6 седмици, но все по-често се чуват гласове за допълнително намаляване. Причината е, че много родители не разполагат със средства да осигурят пълноценна почивка на децата си. Група майки наскоро дори се срещнаха с депутати в парламента и ги призоваха да помислят по-задълбочено по въпроса. Част от тях изтъкнаха, че понякога се лишават от храна, за да осигурят летни курсове.

Въпросните занимания са много популярна практика в Англия. Преди всяка почивка учениците буквално са засипани с рекламни материали. Общинските съвети пък издават и безплатно списание със съвети и обяви

какво могат

да правят

малчуганите

Предложенията са разнообразни – от всевъзможни спортове през театрални и музикални училища, та до живот във ферма. Цените са около 25 паунда на ден за занимания от 9 до 15 часа или от 10 до 16 часа. За работещите на минимална заплата от 8 паунда на час или пък на непълен работен ден това е висока сума, особено ако имат две или повече деца.

Наемането на бавачка излиза между 250 и 500 паунда в зависимост от времето, за което е ангажирана.

Организатори на летни курсове обикновено са школи и центрове, които децата и по време на учебната година посещават в свободното си време. В някои училища има такива, но учителите не се ангажират с тях, а се използва само базата. Има строги изисквания за грижите към малчуганите. В зависимост от дейностите, които извършват,

на 3-4 деца

трябва да има по

един възрастен

Това правило важи и когато учениците имат изнесени уроци по време на учебния процес. Затова много често училищата разчитат на доброволци от родителите, за да не се оскъпява дейността.

Англичаните нямат практика да ангажират баби и дядовци през ваканциите, по-скоро родителите си правят график за пазене на децата. Обикновено отделят седмица или две за семейна почивка и останалата отпуска се използва за спасяване на положението по време на ваканции. А те са шест на брой през цялата година. Освен лятната, която започва през последната седмица на юли и свършва около 4 септември, за Коледа и Великден има по още две седмици почивка. Отделно разполагат и с по една седмица между сроковете през октомври, февруари и май.

“Училищните ваканции трябва да бъдат забавни и пълни с нови преживявания, но реалността е, че могат да бъдат сериозно изпитание за семейства с ниски доходи, които разчитат на безплатната училищна храна за децата си”, казва Джулиан Мийнс, директор на благотворителна организация, която раздава ядене по време на ваканциите на детски площадки. През миналато лято те се осигурили 14 000 хранения в райони, където всяко пето дете живее в бедност.

Английските власти обаче не са склонни да преразглеждат учебния график, тъй като според проучвания децата и учителите са все по-претоварени и стресирани и имат нужда от по-честа почивка.

Детските градини, в които са малчуганите от 3 до 5 г., работят по приблизително същата схема.

На лятна почивка с децата е идеалният вариант за родителите.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.