Увеличаването на продължителността на човешкия живот в Европа се е забавило значително след 2011 г., сочи мащабно ново изследване, публикувано в The Lancet Public Health** и изпратено специално до Сдружението за достъпна и качествена храна и българската аудитория. Проучването, ръководено от Университета на Източна Англия*, показва, че лошото хранене, физическата неактивност и затлъстяването, наред с последиците от пандемията COVID-19, са основни фактори за спада в напредъка на общественото здраве.
Според водещия изследовател проф. Ник Стийл, „подобренията в продължителността на живота в Европа бяха постоянни през целия 20-ти век благодарение на напредъка в общественото здраве и медицината. Но тази положителна тенденция се забавя значително около 2011 г. - главно поради ръст на сърдечно-съдовите заболявания, затлъстяване, високо кръвно налягане и холестерол." Изследователите подчертават, че дори съвременните лечения вече не компенсират вредите от лошото хранене и наднорменото тегло.
Изследването използва данни от Global Burden of Disease 2021 - най-обширният анализ на здравето в световен мащаб, обхващащ над 160 държави и 12 000 сътрудници. В периода 1990-2011 г. Европа отбелязва стабилен напредък, но между 2011-2019 г. този напредък рязко се забавя, а в някои страни, като Англия, дори се обръща в спад. Пандемията от COVID-19 допълнително задълбочава негативните тенденции в периода 2019-2021 г.
Изследователите подчертават, че въпреки това, не сме достигнали "биологичния таван" на човешката дълголетност - животът на възрастните хора в много страни продължава да се удължава, но предотвратимата смъртност сред младите и средната възраст задържа цялостния напредък.
Положителен пример дават страни като Норвегия, Исландия, Швеция, Дания и Белгия, където ефективни държавни политики ограничават вредното влияние на основните рискови фактори и поддържат високи нива на обществено здраве. В контраст, Англия и останалите части на Обединеното кралство отбелязват най-сериозен спад в продължителността на живота, главно поради високи нива на лошо хранене, сърдечни заболявания и рак.
„Това проучване е изключително тревожно и показателно - не само за Обединеното кралство, но и за страни като България, където наблюдаваме сходна тенденция на задържане или дори влошаване на продължителността на живота. Не можем да решим кризата със затлъстяването само с лечение - нужни са смели политики, които да се насочат към причините: нездравословната храна, липсата на движение и агресивния маркетинг на вредни продукти," заяви инж. д-р Андрей Велчев, Председател на Управителния съвет на Сдружение за достъпна и качествена храна и експерт по политики за качество на храните.
В отговор на тази нарастваща криза, Сдружението ще предложи национален пакет от мерки, насочени към информираност, превенция и изграждане на здравословни навици от ранна възраст. Сред тях са:
-
поредица от беседи и лекции в читалища и училища в различни региони на страната;
-
образователни събития за родители и деца, насочени към пълноценното хранене и двигателната активност;
-
дискусионни форуми с водещи български лекари и здравни специалисти, които ще споделят експертни позиции и препоръки към граждани и институции.
-
Целта е да се създаде широка обществена ангажираност и знание, което да подкрепи нуждата от дългосрочна и последователна политика за подобряване на здравословното състояние на населението.
В подкрепа на тези усилия, Сдружението стана член на SAFE - европейската мрежа Safe Food Advocacy Europe, която обединява организации от цяла Европа в борбата за по-справедлива, безопасна и здравословна хранителна система за всички.
*Университетът на Източна Англия (UEA) е държавен изследователски университет, разположен в Норич, Англия. Основан е през 1963 г. в кампус с площ от 360 акра (150 хектара), намиращ се западно от центъра на града. Университетът има четири факултета и двадесет и шест учебни школи. Той е един от петте изследователски кампуса, финансирани от BBSRC (Съвет за биотехнологични и биологични науки), с четиридесет компании, четири независими изследователски института (Център Джон Инес, Институт Куадрам, Институт Ърлъм и Лабораторията Сейнсбъри), както и учебна болница (Университетска болница Норфолк и Норич) на територията си.
** The Lancet Public Health е водещо международно списание с отворен достъп, посветено на публикуването на висококачествени изследвания в областта на общественото здраве. Със силен ангажимент към подобряване на здравето и социалната справедливост, списанието обхваща широк спектър от теми, включително епидемиология, качество на храната, здравна политика, поведенчески науки и екологично здраве.
ЛИНК КЪМ ИЗСЛЕДВАНЕТО: https://www.uea.ac.uk/about/news/article/we-are-no-longer-living-longer-uea-study-shows
За допълнителна информация, можете да се свържете с:
Петя Велева, Главен секретар на Сдружението - +359 889 527 212
С уважение,
Пресслужба на Сдружение „За достъпна и качествена храна"