Лондон: Иран да удържи на обещанието си - освободеният танкер да не акостира в Сирия

https://mreja.bg/jalto/london-iran-da-udarzhi-na-obeshtanieto-si-osvobodeniyat-tanker-da-ne-akostira-v-siriya/58045 Mreja.bg
Лондон: Иран да удържи на обещанието си - освободеният танкер да не акостира в Сирия


Великобритания заяви днес, че Иран трябва да спази дадените уверения, че освободеният танкер "Грейс 1" няма да акостира в Сирия в нарушение на санкциите на ЕС, предаде Ройтерс.

"Правителството на Гибралтар е получило гаранции от Иран, че "Грейс 1" няма да продължи към Сирия. Иран трябва да се придържа към уверенията, които те дадоха", заяви говорителят на външното министерство в Лондон. "Ние няма да стоим безучастни и да позволим на Иран или другиго да заобикаля жизненоважните санкции на ЕС срещу режим, който използва химически оръжия срещу народа си", се казва в изявлението. "Не може да има сравнение или връзка с иранското неприемливо и незаконно завземане на - или атаки срещу - търговски кораби в Ормузкия проток и прилагането на санкциите на ЕС срещу Сирия от правителството на Гибралтар", подчерта говорителят, цитиран от БТА.

Собственикът на освободения танкер е заявил, че той се насочва към едно средиземноморско пристанище, каза пред иранската информационна агенция Мехр служител от морската и пристанищна администрация на Иран. Служителят не посочва кой е собственикът, нито кое е пристанището, предаде Ройтерс.

ТАСС припомни, че гибралтарските власти задържаха на 4 юли плаващия под панамски флаг "Грейс 1" по подозрение, че превозва ирански петрол за Сирия в нарушение на европейските санкции.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.