Лицевото разпознаване допуска много грешки, особено при чернокожи и азиатци

https://mreja.bg/jalto/licevoto-razpoznavane-dopuska-mnogo-greshki-osobeno-pri-chernokozhi-i-aziatci/75769 Mreja.bg
Лицевото разпознаване допуска много грешки, особено при чернокожи и азиатци


Системите за лицево разпознаване допускат много грешки, когато анализират субекти, чиито цвят на кожата не е бял, се казва в доклад на американското правителство, цитиран от Франс прес и БТА.

Това важи най-много за чернокожите индивиди и за тези с азиатски черти. При тяхното разпознаване изкуственият интелект допуска сто пъти по-често грешки, отколкото при белите хора.

Изследователите от Националния институт за стандарти и технологии към американското правителство установиха и неправилно определяне на пола на чернокожите жени при 35 процента от случаите.

Агенцията припомня, че лицевото разпознаване е широко използвано от властите, силите на реда, летищата, банките, търговската мрежа и училищата. Правозащитни организации и учени се опитват да ограничат влиянието на тези технологии.

Те изтъкват факта, че алгоритмите допускат много грешки и невинни хора могат да попаднат заради тези несъвършенства в затвора. Освен това базите данни могат да бъдат лесно използвани от хакери с криминални цели.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.