Пълнозърнестият хляб, приготвен от пшеница или ръж, съдържа най-много витамини, каза биологът Александър Созикин. Експертът посочва, че той съдържа много въглехидрати, витамини Е и група В, аминокиселини, фибри, желязо, магнезий, селен и бета-каротин.
„Най-ценният хляб е пълнозърнестият хляб, приготвен от пшенични или ръжени зърна, които са напълно запазили обвивката си. Той обогатява човешкия организъм с въглехидрати, витамини Е и В, аминокиселини, фибри, желязо, магнезий, селен и бета-каротин", обясни биологът.
Созикин уточнява, че най-голямо количество полезни вещества съдържат пълнозърнести продукти с добавка на трици. Той съветва да се обърне внимание на хляба, съдържащ слънчогледово семе, ленено семе, сусам, трици, подправки, сушени плодове или ядки. Според него тези добавки, правят продукта здравословен и му придават оригинален вкус и мирис.
Той предупреди също, че обикновеният хляб практически не съдържа хранителни вещества и фибри. Според него такъв продукт е подходящ само за здрави млади хора с висока физическа активност.
Яденето на повече от 250-300 грама такъв хляб на ден води до затлъстяване, висок холестерол и развитие на сърдечни и съдови проблеми. Фабричният хляб с дълъг срок на годност е вреден, тъй като съдържа консерванти, казва още експертът.