Конкурс определя визията за мемориал с пет входа на Младежкия хълм

https://mreja.bg/jalto/konkurs-opredelya-viziyata-za-memorial-s-pet-vhoda-na-mladezhkiya-halm/74818 Mreja.bg
Конкурс определя визията за мемориал с пет входа на Младежкия хълм


Община Пловдив създава работна група, която да изработи правила за публичен конкурс за идеен проект относно „Мемориал на загиналите за национално обединение“. Това стана ясно след проведена среща на организационния комитет с кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Намерението за издигане на мемориала в памет на загиналите пловдивчани е отпреди няколко години при отбелязването на един век от битката при Каймакчалан. Той ще бъде символ на преклонение пред жертвите в петте войни за национално обединение на България – Българо-сръбската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна. Мястото, което е определено за издигането му, е на Младежкия хълм в края на алеята на Стоматологичния факултет.Работната група ще бъде ръководена от заместник-кмета по култура Пламен Панов, като в състава ѝ влизат и част от членовете на самия комитет - Георги Иванов, Стефан Шивачев, Димитър Минев, генерал-майор Явор Матеев, заместник-кметът на Тракия Веселина Стоянова. Целта е да се направи пътна карта, за да се завърши проектът по изграждането на войнишкия паметник. Основната задача, която трябва да се изпълни в най-скоро време, е да се пусне публичен конкурс за изработване на конкретния идеен проект.Според директора на Историческия музей Стефан Шивачев броят на загиналите в петте войни пловдивчани е над 1300, но се променя непрестанно, тъй като списъкът се попълва с хора. Той припомни, че още след Първата световна война в градове и села е започнало създаването на монументи в памет на загиналите за националния идеал. Пловдив остава едно от малкото селища без мемориал.Пантеонът ще е с пет входа, символизиращи петте войни за национално обединение. Той ще бъде с класическата външна форма на подкуполно пространство, което да обединява енергията на всички бъдещи посетители.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.