"Комерсант": Форумът на Г-7 изостри разногласията между световните лидери

https://mreja.bg/jalto/komersant-forumat-na-g-7-izostri-raznoglasiyata-mezhdu-svetovnite-lideri/58688 Mreja.bg
"Комерсант": Форумът на Г-7 изостри разногласията между световните лидери


Все още няма яснота доколко е осъществимо връщането на Г-7 към формата Г-8 с участието на Русия. Страните-членки на групата изглежда са останали на предишните си позиции, пише "Известия" в коментар за приключващия днес лидерски форум на Седморката във френския град Биариц. "Седем и половина" е заглавие на статия за срещата на върха в сп. "Експерт".

Вашингтон и Париж са убедени, че Москва трябва да се върне на преговорната маса в клуба, Токио плахо ги подкрепя, а Лондон, Берлин и Отава категорично обвързват евентуалното възкресение на Г-8 с решаване на украинската криза. Становище не даде единствено Рим, резюмира "Известия", обяснявайки "минималната активност" на Италия в Биариц с правителствената криза на Апенините, предава БТА.

През март 2014 г. по предложение на тогавашния президент на САЩ Барак Обама лидерите изключиха Москва от Г-8, след като Русия анексира Крим.

Следващата среща на върха на Г-7 впрочем е насрочена в САЩ, което означава, че президентът Доналд Тръмп като неин домакин може да покани руския си колега Владимир Путин да се включи в дискусията. Самият американски лидер вече заяви, че "това е напълно възможно", посочва вестникът. Според негови експерти на форума е проличало разбирането, че Г-7 губи влияние.

Френският президент Еманюел Макрон взе да говори за връщане на Русия в групата и покани на форума много други страни и организации - директен знак, че се променя мястото на Седморката в света, заявява руският аналитик Андрей Бистрицки. Нарасна ролята на Индия и Китай в глобален план, отбелязва той. Друг руски наблюдател - Андрей Кортунов, напомня за вътрешните разногласия в ЕС "по линията "САЩ срещу всички" и по повод Брекзита, както и за "многото финансови и икономически функции", поети от друго обединение - Г-20.

От срещата в Биариц впрочем печели Еманюел Макрон, отправил недвусмислен сигнал, че се кани да направи Франция водещата страна в Европа. Париж вижда в тази среща брънка от верига стъпки, които ще затвърдят ролята му като глобална сила. С оглед отслабването на Германия няма пречки Франция да претендира днес за тази роля, казва Андрей Кортунов.

Форумът на Г-7 във Франция изостри разногласията между световните лидери. Иранската криза, напомнила за себе си по време на дискусиите, отново потвърди, че лидерите на Седморката все по-трудно се разбират помежду си, констатира "Комерсант".

Ден преди срещата иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф преговаря с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан и с президента Макрон. Иранският дипломат нарече предстоящия форум добра възможност за консултации с останалите страни-участнички в Съвместния всеобхватен план за действие във връзка с ядрената му програма на Техеран, от който САЩ излязоха едностранно миналия май. Американски източници незабавно опровергаха съобщения, че Седморката е упълномощила Макрон за по-нататъшни преговори с Техеран. Вчера обаче Зариф повторно пристигна във Франция и разговаря в Биариц с Льо Дриан. Подробности не бяха съобщени. Визитата явно изненада всички, включително Доналд Тръмп, пише изданието.

"Независимая газета" нарича форума "съмит на големите разногласия" по "най-различни въпроси, освен Русия, Иран и климата". Председателят на Европейския съвет Доналд Туск неслучайно призна, че "става все по-трудно да се намери общ език". А Еманюел Макрон "разбира, че ситуацията в Седморката е доста трудна, изисква сериозни усилия, за да не се разпадне самият формат", казва пред всекидневника Андрей Бистрицки.

Но западният свят "се вкопчва" в Г-7, "за да покаже, че Западът все още съществува. Той би желал да има форум, където (западните страни) може да се хванат за ръце или, ако се наложи, да си пошушукат. Тази "седморка" обаче не може да взема решения", коментира за "Росийская газета" германският политолог Александър Рар.

От гледна точка на здравия разум Голямата седморка трябва да предаде властта на Голямата двайсеторка. Защото е абсурдно да се решават световните проблеми без Русия, Китай, Бразилия или Индия. Япония - членка на Г-7, не може да представлява интересите на азиатския континент, независимо колко се мъчат страните от Седморката да докажат, че Токио изразява проблемите на Азия по-добре от комунистически Китай. Участниците в срещата на Г-7 "естествено могат и занапред да убеждават света колко са значими и ефективни. Обществеността обаче разбира, че всичко това е фарс", заключава германският експерт.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.