Кметът на Истанбул нарече проекта за нов канал като Босфора "катастрофа"

https://mreja.bg/jalto/kmetat-na-istanbul-nareche-proekta-za-nov-kanal-kato-bosfora-katastrofa/76122 Mreja.bg
Кметът на Истанбул нарече проекта за нов канал като Босфора "катастрофа"


Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу критикува днес проекта за изкуствен канал, който да заобиколи Босфора, и го определи като "катастрофа", предаде ДПА. Имамоглу обеща да се бори с всички законови средства срещу проекта, подкрепян от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Планираният 45-километров канал следва да свърже Мраморно с Черно море. Планира се каналът да преминава през язовира Сазлъдере в европейската част на Истанбул и много близо до езерото Теркос на север.

Тези два водоема осигуряват близо 29 процента от водните нужди на Истанбул и ще бъдат изгубени, след като солената вода се смеси с питейната, заяви кметът Екрем Имамоглу. "Голяма част от Истанбул ще остане без вода. Няма друг алтернативен източник наблизо", посочи кметът.

Според него Истанбул "ще изгуби повърхностни и подземни водни ресурси завинаги". Имамоглу цитира възражения на учени, според които проектът би довел до загуба на милиони квадратни места горски и земеделски земи.

Проектът означава също поставяне в капан на осем милиона души от сеизмичен район, какъвто е Истанбул, защото те ще се озоват на остров, посочи кметът.

Според него проектът крие още инфраструктурни и екологични рискове, и ще струва много скъпо на града и на данъкоплатците.

Имамоглу призова жителите на Истанбул да внесат своите възражения по проекта в министерството на околната среда и градоустройството, което в понеделник вече одобри оценката за въздействие на проекта върху околната среда.

На същия ден кабинетът на Имамоглу се оттегли от протокол, подписан през 2018 г. между правителството и бившия кмет на града, който беше от управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган.

Турският президент заяви, че търгът за канал Истанбул ще бъде обявен скоро, въпреки възраженията.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.