Климатолог: Ще има по-дълги и по-интензивни засушавания

https://mreja.bg/jalto/klimatolog-shte-ima-po-dalgi-i-po-intenzivni-zasushavaniya/63744 Mreja.bg
Климатолог: Ще има по-дълги и по-интензивни засушавания


„Определено трябва да сме подготвени за повече и по-неблагоприятни за човечеството явления, процеси, които ще ни пречат и ще ни даже възпрепятстват изобщо да извършваме своите дейности“, каза пред БНР климатологът Антоанета Йотова.

Научният комитет на ООН за климата представи миналата седмица свой доклад, според който до 2100 щетите от наводнения годишно ще се увеличат два или три пъти. В него се посочва, че най-малко 30% от ледниците в Северното полукълбо да се стопят до края на века.

„Тук говорим не за прогнози, а говорим за моделни резултати, които дават възможност по определени сценарии да видим как в бъдеще това ще се случва. Колкото по-далечно бъдеще имаме предвид, толкова по-несигурно е, че точно това ще се случи. Имаме такава тенденция“, обясни Антоанета Йотова.

Не случайно се обръща внимание на повишаване на средната температура с 2 градуса.

„Парижкото споразумение за климата, което бе прието от всички страни-членки на ООН през 2015 година и което ще влезе в сила от догодина, то работи, създава всички необходими условия във всяка държава да се работи така, че глобалната температура до края на века да не се повиши с 2 градуса. Това е тази температура глобалната, която е усреднена, която не се интерпретира като че навсякъде ще става все по-топло. На някои места ще става още по-топло, на други места ще има застудяване. Така, че усреднено да получим тази глобална температура.“

Ще има по-дълги и по-интензивни засушавания и то на все по-големи части от страната.

„Това е свързано от една страна с процесите в глобални мащаби, които текат независимо от нас, включително и от природните фактори, но и ние хората включително в България, случва се така, че работим в неблагоприятната за нас посока.“

С неправилно изсичане на гори се намаляват условията за благоприятен воден режим. През 2014 година е направено сериозно изследване за рисковете за сферите в икономиката от климатичните промени.

Антоанета Йотова призова депутатите да приемат Националната стратегия за адаптиране към климатичните промени. Необходимо е тя да бъде обезпечена финансово.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.