Китай пусна прототип на влак с магнитна левитация, който развива 600 км/ч

https://mreja.bg/jalto/kitay-pusna-prototip-na-vlak-s-magnitna-levitaciya-koyto-razviva-600-kmch/57530 Mreja.bg
Китай пусна прототип на влак с магнитна левитация, който развива 600 км/ч


На 23 май в град Циндао бе пуснат първия прототип на влак на магнитна възглавница (тип „маглев"), който може да развива скорост от 600 километра в час. С него Китай отбеляза поредния си важен технологичен напредък в сферата на високоскоростния железопътен транспорт, предава Радио "Китай".

Новият влак има редица предимства като по-висока скорост, сигурност, надеждност, ниски нива на шум и вибрации, голям капацитет за пътници и минимална поддръжка. В момента най-високата скорост, развивана от влак е 350 километра в час, а от пътнически самолет – 800-900 километра в час, така че новият китайски влак маглев ще допълни двете превозни средства.

Разработката му стартира през 2016 г. като част от националната програма за „напреднал железопътен транспорт". Тя има за цел разработката и прилагането на ключови технологии за магнитна левитация при създаването на високоскоростни влакове и тяхното патентоване.

Проектът събра заедно експерти и ресурсите от над 30 компании, висши учебни заведения и научноизследователски институции. Ръководителят му Дин Сансан казва, че в резултат на тригодишни усилия са успели да приложат ключови технологии за магнитна левитация при разработката на влака и са реализирали етапни успехи в разработката на ключови системи, като всички те са тяхна интелектуална собственост.

В момента се изграждат тестов център и център за разработки, които трябва да заработят през втората половина на годината. Същевременно продължава работата по експерименталния влак маглев с пет вагона, който трябва да е готов през 2021 г., когато ще бъде тестван в реални условия.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.