Има много традиции около посрещането на Нова година и част от тях са свързани именно с празничната трапеза. Вярва се, че определени храни на нея може да ви донесат здраве, пари, благополучие, просперитет и т.н.
В голяма част от азиатските страни задължително присъстват нудълсите, които наподобяват по-традиционните за нашите географски ширини спагети, така че може да ги замените с тях. Те се хапват за дълголетие, като има една уловка. Когато нудълсите са в устата ви, не бива да ги късате със зъби, а да ги всмучите цели, преди да започнете да ги дъвчите.
Брюкселско зеле, карфиол и аспержи не звучат като най-вкусното нещо на света за повечето хора. Затова едва ли биха ги сложили на празничната си трапеза, но ще сгрешат. Зелените зеленчуци са символ на късмета заради цвета си. Те се асоциират с четирилистната детелина, а и няма да ви навреди на масата си да имате по-леки храни.
Общо взето, зеленият цвят е на почит по това време на годината. В Германия, Ирландия и някои части на САЩ се приготвят ястия със зелеви листа. Има едно условие - да са зелени, а не лилави. Причината е, че така наподобяват пари и се вярва, че колкото повече ядете от тях, толкова по-пълно ще е портмонето ви.
Нова година не може да мине и без василопита. Тя се приготвя с паричка, която вещае, че ще имате просперитет. Макар че звучи като традицията със содената питка, която приготвяме на 24 декември, се различава доста от нея. Най-вече защото василопитата далеч не е постен, а вид козуначен сладък хляб. Тя се приготвя в чест на св. Василий и затова е редно да се разчупи след полунощ.
Традицията произлиза от Древна Гърция. Според най-популярната ѝ версия светецът бил изключително благороден и добър. Затова решил да зарадва народа си, като слагал парички в хлябовете, които раздавал на бедните.
В Испания също имат свой гастрообичай, с който отбелязват идването на новата година. Точно в полунощ те не отварят шампанското, а хапват 12 зърна грозде - точно колкото са месеците в годината. Вярва се, че ако ги изядете до 0,01 ч, т.е. само в рамките на минута, ще имате късмет през новата година.
На италианската трапеза задължително присъства пък лещата. Причината за това е формата ѝ. Тя наподобява римските жълтици. За да не е постна, традиционно се приготвя със свинско месо и това не е случайно. Този продукт е може би най-често срещан по света за празника. Причината е, че в миналото той бил сервиран само на трапезата на богатите. На тази на бедните се слагали само свински уши и крачета. Затова се вярва, че ако имате хубави свински мръвки в новогодишното си меню, ще имате богатство и късмет.
В северните европейски страни като Норвегия, Германия, Финландия, Швейцария, които се намират близо до Балтийско море, лесно са могли да се сдобият с херинга през зимните месеци. Така се ражда и традицията точно в полунощ голямо парче от тази риба да се сервира на масата. Вярва се, че по този начин и те като рибата ще “плуват” успешно по вълните на живота, колкото и бурни да са те.
Мексиканците предпочитат царевичните тамалес, които пълнят с много продукти и задължително добавят и месо. Там традицията повелява да се съберат много жени на едно място и всяка от тях да отговаря само за един процес от приготвянето на тамалесите. По този начин те се подават от ръка на ръка - между хора от семейството, приятели и дори съседи. Така се вярва, че добрите отношения между тях ще се запазят и през следващата година.
Да не пропускаме и българските обичаи. Според тях на Нова година трябва да приготвите вита баница с късмети. Важно е да бъде кръгла, защото се вярва, че тази форма ще задържи в дома приятното настроение и благоденствието. Какъвто късмет ви се падне, това ще ви донесе новата година.
Източник: https:www.24chasa.bg