Извозиха 108 тона опасен серовъглерод от завода във Враца

https://mreja.bg/jalto/izvoziha-108-tona-opasen-serovaglerod-ot-zavoda-vav-vraca/56972 Mreja.bg
Извозиха 108 тона опасен серовъглерод от завода във Враца


Серовъглеродът, съхраняван в потенциално опасни контейнери на площадка на територията на бившия химически завод "Химко", успешно е транспортиран извън границите на страната, като крайната точка е Сърбия.

Това съобщи управителят на фирмата "Балкан ресурс" Емил Иванов. Фирмата бе наета от собственика на площадката край Враца и на химическия продукт - "Камибо-Хименерго", да извърши дейностите по изпразването на контейнерите, претоварването на серовъглерода и транспортирането му извън страната до крайната точка. На пресконференция, организирана от областния управител, той каза, че операцията по извозването извън града е извършена в събота. Количеството на продукт, натоварен на автоцистерни, е било 108 тона. Същото количество е потвърдено от митническите власти при напускането на цистерните границите на страната, уточни той в отговор на въпрос.

Автоцистерните са били конвоирани от полицейски екипи при напускането територията на Враца. Те са достигнали до интермодалния център в Пловдив, където са натоварени на железопътни платформи, а след това откарани до предприятието в Сърбия. Там серовъглеродът ще бъде допълнително пречистен и вложен в производство на други продукти.

Операцията по изпразването на контейнерите и извозването на продукта е извършен в планирания едноседмичен срок. Сега предстои водата в басейните, където са били потопени контейнерите, да бъде изследвана. В зависимост от резултатите ще бъдат предприети действия по деактивиране на водата и нейното източване. Кметът на Враца Калин Каменов обеща да настоява тези дейности да бъдат извършени в кратки срокове. Според него, въпреки професионалната работа по подготовката и изпразването на серовъглерода от контейнерите, това е станало бавно, което е довело до допълнително напрежение сред обществото, не само във Враца.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.