Изобретиха дистанционно, с което се контролират кучета (Видео)

https://mreja.bg/jalto/izobretiha-distancionno-s-koeto-se-kontrolirat-kucheta-video/57044 Mreja.bg
Изобретиха дистанционно, с което се контролират кучета (Видео)


Куче с името Тай се учи да отговаря на команди, които получава по уникален начин – чрез вибрации в неговата "жилетка". Тай бил отгледан като куче-водач на сляп човек, но не успял да се справи с теста, защото лесно се разсейвал и предпочитал да души нещата по пътя си.

След като беше преоткрит като дистанционно контролирано куче, той по-добре отговаря на вибриращите команди, отколкото на гласовите. Системата, която тества, би могла да бъде полезна в ситуации, когато кучето е извън погледа на собственика. Това включва кучетата, използвани в армията, и работещите в мисии за търсене и спасяване. Жилетката може също да бъде нов начин за хората с увреждания да комуникират с кучето-помощник, пише Канал 3.

Системата е разработена в Университета Бен-Гурион (BGU) в Израел и разчита на модифицирана кучешка жилетка, която съдържа четири малки вибриращи двигателя, разположени над гърба и на хълбоците на кучето.

Кучето е обучено да реагира на различни вибрации, изпращани чрез безжично дистанционно управление.

Досега шестгодишният Тай, който е кръстоска между лабрадор ретривър и немски овчар, се е научил да отговаря на няколко команди, включително "завърти се", "долу", "към мен" и "отстъпи". "Резултатите от нашите изследвания показаха, че кучетата отговарят на тези осезаеми вибросигнали, и то дори по-добре от гласовите команди", казва проф. Амир Шапиро, директор на лабораторията по роботика в BGU.

"Сегашното ни проучване с доказателство на концепцията показва обещаващи резултати, които отварят пътя към използването на този вид комуникация човек-куче".Технологията беше представена на световна конференция в Япония по-рано този месец.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.