Ирландия: Разногласията между ЕС и Великобритания за Брекзит остават много големи

https://mreja.bg/jalto/irlandiya-raznoglasiyata-mezhdu-es-i-velikobritaniya-za-brekzit-ostavat-mnogo-golemi/64817 Mreja.bg
Ирландия: Разногласията между ЕС и Великобритания за Брекзит остават много големи


Разногласията между Великобритания и ЕС относно Брекзит остават много големи, заяви днес в интервю по ирландско радио премиерът на Република Ирландия Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс и БТА.

След като британският премиер Борис Джонсън се закани да изведе Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври даже без сделка, през последните дни Съюзът се е съсредоточил върху въпроса дали основното разногласие - за предпазния механизъм за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, може да бъде преодоляно. Постигнатото от предишния премиер Тереза Мей споразумение предвиждаше отворена граница, но това споразумение три пъти беше отхърлено от Камарата на общините.

"Винаги сме искали да проучим алтернативни решения. Мисля обаче, че е справедливо да се каже, че това, което виждаме засега, е далеч от необходимото. Пропастта между позициите на Брюксел и Лондон е много дълбока", каза Варадкар.

Джонсън ще се срещне с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в понеделник на работен обяд в Люксембург, съобщи днес Брюксел

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.