Инвестират нови 10 млн. евро в пограничния регион с Турция

https://mreja.bg/jalto/investirat-novi-10-mln-evro-v-pogranichniya-region-s-turciya/57022 Mreja.bg
Инвестират нови 10 млн. евро в пограничния регион с Турция


Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Турция в проекти за опазване на околната среда и развитието на устойчив туризъм. Те се отпускат по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП: България-Турция /2014-2020 г./, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството,цитирани от БТА.

Днес зам.-министърът Деница Николова и зам.-министърът на външните работи на Турция Фарук Каймакчъ са връчили в министерството договорите на бенефициентите, сключени по втората покана за подаване на проектни предложения по програмата. Общо 23 проектни предложения започват своята реализация с осигуреното финансиране, а до дни ще бъдат подписани още 11 договора, е уточнила Николова. В рамките на първата покана за набиране на проекти са сключени 43 договора за 10 млн. евро, 41 от които вече са изпълнени, е съобщила още тя. По думите й това е една много важна програма за трансграничните региони с ресурс от 28 млн. евро. В рамките на обявените покани за набиране на проекти са подадени 325 предложения, е съобщила зам.-министър Николова.

Зам.-министърът Фарук Каймакчъ е поздравил бенефициентите за успешните проекти и е казал, че Турция отдава голямо значение на близките си отношения с България. Дотук ние изпълняваме по най-добрия и хармоничен начин програмата за трансгранично сътрудничество вече 10 години, е посочил зам.-министърът.

Програмата Interreg-ИПП: България-Турция /2014-2020 г./, насочена към укрепването на капацитета за трансгранично сътрудничество, обхваща областите Бургас, Ямбол и Хасково за България и провинциите Одрин и Къркларели - за Турция. Общият размер на средствата в настоящия програмен период е почти 30 млн. евро.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.