Хранилището за радиоактивни отпадъци в Хърватия ще застраши 230 000 души

https://mreja.bg/jalto/hranilishteto-za-radioaktivni-otpadaci-v-harvatiya-shte-zastrashi-230-000-dushi/56977 Mreja.bg
Хранилището за радиоактивни отпадъци в Хърватия ще застраши 230 000 души


Ако Хърватия направи хранилище за радиоактивни отпадъци на границата с Босна и Херцеговина, това ще застраши около 230 000 души, показват първите оценки на босненски експерти еколози, съобщава информационният портал Кликс, цитирана от БТА. 

Хърватски медии съобщиха, че вече е взето решение за изграждането на хранилището на границата с Босна и Херцеговина, което ще бъде публикувано чак през септември.

Според еколозите хранилището, което ще се намира в хърватската община Двор, ще представлява потенциална заплаха както за хората в околните хърватски селища, така и за голям брой градове и села в северната и северозападната част на Босна и Херцеговина.

Хранилището може да замърси и река Уна, която е обявена за природно богатство, а долината й за природен парк. Това означава, че ще бъде замърсена и водата за пиене. Щети от радиоактивните отпадъци ще претърпят и земеделците, смятат експерти.

Хърватия и Словения имат задължението да се погрижат за радиоактивните отпадъци от общата за двете страни АЕЦ Кръшко до 2023 г. Словения планира от няколко години да изгради общо хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци от АЕЦ Кръшко във Върбина, близо до Кръшко, но Хърватия не е съгласна.

Мястото, което предлага Хърватия, е на 800 метра от река Уна и на километър от язовира за питейна вода, от който се снабдяват 15 хиляди граждани на Босански Нови.

Хърватия и Босна и Херцеговина водят ожесточен спор за хранилището за радиоактивни отпадъци през последните две години, без да успеят да постигнат решение.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.