Холандия призна частична отговорност за смъртта на 350 мюсюлмани в Сребреница

https://mreja.bg/jalto/holandiya-prizna-chastichna-otgovornost-za-smartta-na-350-myusyulmani-v-srebrenica/56904 Mreja.bg
Холандия призна частична отговорност за смъртта на 350 мюсюлмани в Сребреница


Правителството на Холандия призна, че страната е частично отговорна за смъртта на 350 босненски мюсюлмани, които са потърсили убежище в базата на холандския батальон на ООН след събитията в Сребреница от 1995 г., предава ТАСС. Това се казва в официално съобщение на Министерството на отбраната на Нидерландия.

По-рано в петък върховният съд на страната постанови, че властите носят частична отговорност за смъртта на 350 босненски мюсюлмани, които са били настанени от холандските военнослужещи в базата на мироопазващите сили на ООН. Решението включва обезщетение към близките на загиналите, предава Фокус.

„Правителството признава решението на Върховния съд“, се казва в разпространеното съобщение. Съответно страната признава своето задължение да изплати обезщетение в съответствие с решението на съда.

През 2014 г. регионалният съд в Хага постанови, че Холандия носи вина за смъртта на над 300 души, които са били предадени на сръбската армия.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.