"Грийнпийс": Опасно е, когато смесен отпадък се изгаря в инсталация, непредназначена за него

https://mreja.bg/jalto/griynpiys-opasno-e-kogato-smesen-otpadak-se-izgarya-v-instalaciya-neprednaznachena-za-nego/64747 Mreja.bg
"Грийнпийс": Опасно е, когато смесен отпадък се изгаря в инсталация, непредназначена за него


Има няколко централи, които са заявили интерес за изгаряне на отпадъци, на някои вече е дадено разрешение.

Това обяви пред БНТ Меглена Антонова, координатор "Климат и енергия" на "Грийнпис" - България.

В тези, в които е дадено разрешение, се изгарят смесени битови отпадъци, включително и отпадъци от индустрията, от горското стопанство, разясни тя.

"Това може да бъде опасно, когато този вид смесен отпадък се изгаря в инсталация, която не е изградена за цели за изгаряне на този вид гориво.

По-голямата част от централите, в които това се случва, които те са заявили такова инвестиционно предложение или вече са получили разрешение, не са били изграждани за изгаряне на отпадъци, те са били изграждани за изгаряне на въглища", посочи още тя.

"За нас притесненията са основателни, че тези централи няма да могат да спазват изискванията на това да не се замърсява допълнително въздуха", подчерта Антонова.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев припомни, че протестът в Русе преди 30 години е свалил властта, така че не трябва да се подценява.

"От друга страна обаче чухте представителя на РИОСВ, че става въпрос специално в ТЕЦ-Русе за изгаряне на био маса - това е слама, която не само, че не е недопустима, а и е полезна, защото изгарянето на био маса намалява емисиите въглероден диоксид. Подобен експеримент беше направен преди 6 или 7 години в т.нар. американски централи да се изгаря дървен материал, отпадъчният дървен материал, но беше спрян, т.е. получи положително разрешение и беше спрян от Министерство на земеделието, именно поради това, че можеше да изчерпи лесната масова страна, така че щом се касае до био масата, няма проблем", каза още Тасев.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.