Гръцки медии : Забранихме вноса на свинско от България. Земеделското министерство: Забранено е само внасянето

https://mreja.bg/jalto/gracki-medii-zabranihme-vnosa-na-svinsko-ot-balgariya-zemedelskoto-ministerstvo-zabraneno-e-samo-vnasyaneto/57546 Mreja.bg
Гръцки медии : Забранихме вноса на свинско от България. Земеделското министерство: Забранено е само внасянето


Гърция спря вноса на свинско от България, гръмнаха гръците медии. По-късно българското министерство на земеделието ги опроверга.

Гръцки медии написаха, че страната е забранила вноса на свинско месо от България. Строги проверки са въведени на граничните пунктове. Под пълна забрана е вносът на свинско месо и продукти, предаде БНР. 

Вземат се превантивни мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете. Силен е контролът на властите и в пограничните райони с България, написаха още медиите в южната ни съседка.

Агенцията по безопасност на храните в Гърция въведе извънредни мерки по контрол след информацията за огнища на африканска чума по свинете в България.

Няма регистриран случай в Гърция, заявиха пред медиите от аграрното министерство. Специалисти предполагат, че е въпрос на време вирусът да засегне и свинефермите в Гърция.

В пограничните райони е наложен строг контрол. Всички собственици на свинеферми са информирани и задължени да вземат превантивни мерки. Екипи на специалисти са в постоянен контакт с фермерите и извършват изследвания на свинете.

Проверяват също за сертификати свинете в кланиците.

Премиерът Кириакос Мицотакис се информира лично за прилагане на мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете.

От Министерството на земеделието опровергаха информацията за забрана на вноса на свинско месо от България в Гърция, информира Би Ти Ви.

В гръцките медии се цитира изказване на българския земеделски министър от миналата седмица в парламента. 

Както "24 часа" написа, в петък министър Десислава Танева съобщи, че в Гърция е абсолютно забранено внасянето на свинско месо от България, а не вноса на такова.

Гърция обаче предприе всички възможни мерки да спре разпространението на чумата в гръцките свиневъдни предприятия.

Всички автомобили, които преминават границата, се дезинфекцират.

Придвижването на прасета - за клане, развъждане или угояване, става само с официални ветеринарни документи. Създава се карантинна зона за новородени животни във фермите.

Забранява се преместването на дивеч в месопреработвателни предприятия, както и в свинеферми.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.