Глоба за кмет, който не приема поне веднъж в седмицата граждани

https://mreja.bg/jalto/globa-za-kmet-koyto-ne-priema-pone-vednazh-v-sedmicata-grazhdani/57523 Mreja.bg
Глоба за кмет, който не приема поне веднъж в седмицата граждани


Кметовете да бъдат задължени със закон да имат приемен ден за гражданите всяка седмица. В противен случай ще им се налага глоба до 500 лв., а при повторно нарушение - до 800 лв.

Такава промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация внесоха депутати от НФСБ. Автор на текстовете е Славчо Атанасов, който ще бъде кандидат на партията за кмет на Пловдив.

До 3 месеца от встъпването си в длъжност всеки новоизбран градоначалник ще е длъжен да обяви публично, включително на сайта на общината, кога ще приема граждани.

И сега повечето кметове се срещат с гражданите, но няма регламент, който да ги задължава лично да излушват хората. “Приемните дни са живата връзка между гражданите и техния кмет и се провеждат с цел осъществяване на възможността хората лично да поставят своите проблеми, въпроси и предложения пред този, когото са избрали да управлява населеното място”, се казва в мотивите. Изслушването на гражданите в точно определени дни и часове от седмицата се налага от практиката, за да се осигури технологично време за решаване на поставените въпроси от предходния прием, за своевременно, компетентно и ефективно решаване на молбите и предложенията им.

С промените в закона се въвеждат и други глоби за кметовете, които ще бъдат избрани наесен. Ако те не представят програмата си за управление пред общинския съвет в 3-месечен срок от встъпването си в длъжност, санкцията е до 1000 лева. Същата е и за неизпратени от кмета на съветниците административни актове, както и договори и техните промени в 3-дневен срок от подписването им.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.