"Гардиън" за цивилните жертви в Афганистан: Талибаните искат да покажат, че не са се изплашили

https://mreja.bg/jalto/gardian-za-civilnite-zhertvi-v-afganistan-talibanite-iskat-da-pokazhat-che-ne-sa-se-izplashili/57485 Mreja.bg
"Гардиън" за цивилните жертви в Афганистан: Талибаните искат да покажат, че не са се изплашили


След четири десетилетия война цивилните в Афганистан преживяха различни форми на страдание, причинени от различни действащи лица. Въпреки това е ужасяващо, че през първата половина на тази година афганистанското правителство и международните му партньори са убили повече цивилни от талибаните и другите бунтовнически фракции, включително и от местния клон на "Ислямска държава", пише британският вестник "Гардиън" във връзка с оповестения доклад на ООН за цивилните жертви и ранени в Афганистан за първото шестмесечие на тази година, информира БТА.

Не е противоречие или дори съвпадение, че толкова много хора са били убити или ранени, докато преговорите с талибаните набират скорост. Съединените щати изрично посочиха, че се придържат към военния натиск като средство за създаване на предимство (в преговорния процес). Талибаните се водят от същата логика и искат да покажат, че не са се изплашили. Безсмислено е да очакваш, че можеш да постигнеш траен мир, като убиваш толкова много цивилни, както и да твърдиш, че талибаните използват цивилни като живи щитове и по тази причина да не спазваш международното право. Ясно е, че проправителствените сили нямат нито воля, нито процедури за предпазване на афганистанците, които би трябвало да защитават, отбелязва "Гардиън".

Без необходимото събиране на информация, разследване и понасяне на отговорност за случаите на раняване и причиняване на смърт, тези случаи ще продължат, прогнозира британският всекидневник.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.