"Гардиън": Тръмп предупреди "добрия човек" Си да се отнася хуманно към Хонконг

https://mreja.bg/jalto/gardian-tramp-predupredi-dobriya-chovek-si-da-se-otnasya-humanno-kam-honkong/58013 Mreja.bg
"Гардиън": Тръмп предупреди "добрия човек" Си да се отнася хуманно към Хонконг


Тръмп предупреди "добрия човек" Си да се отнася хуманно към Хонконг, иначе рискува търговското споразумение между страните им, пише "Гардиън".

Изданието се спира на публикацията от снощи в Туитър на президента на САЩ Доналд Тръмп, появила се след седмици на безредици в Хонконг и опасенията от пълномащабна търговска война с Китай, в която той казва следното: "Разбира се, Китай иска да се споразумеем. Нека те първо да третират Хонконг хуманно", писа президентът. "Нямам никакви съмнения, че президентът Си (Дзинпин) иска бързо и хуманно да разреши проблема, той може да го направи".

Изданието определя публикацията на Тръмп в Туитър като поредния негов гамбит и отбелязва, че тя е последвала решението му да не налага мита на останалите китайски стоки до декември вместо, след като преди това е бил заплашил да ги наложи през септември, предава БТА.

"Дейли телеграф" коментира, че Тръмп е приканил Си Дзинпин да уреди ситуацията с Хонконг "бързо и хуманно" и е споменал възможността за среща между двамата, за да обсъдят лично въпроса.

Изданието пише, че президентът на САЩ е бил критикуван във вътрешен план заради подхода си да не взема отношение по въпроса за продемократичните протести в Хонконг и отбелязва, че по-рано вчера Държавният департамент на САЩ е изразил чрез своя говорителка "дълбоко безпокойство" от движението на китайски паравоенни сили по границата с Хонконг.

Тръмп обвърза търговското споразумение с Китай с действията по отношение на Хонконг, намекна за среща със Си, пише "Уолстрийт джърнъл".

Изданието отбелязва, че изявлението на Тръмп представлява промяна в тона на публичните му изказвания по темата Хонконг и в него за пръв път правителството на САЩ обвързва деликатните търговски преговори с Пекин с протестите. Вчерашната публикация в Туитър се появи на фона на нарастващото безпокойство в правителството във Вашингтон, че Китай може да реагира с военна сила на антиправителствените протести.

Американски конгресмени призоваха за подкрепа за протестите в Хонконг, пише "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че досега Тръмп е избягвал да критикува Китай публично.

Въпреки безредиците Хонконг има своята роля като мост между Китай и света, пише "Вашингтон пост".

Изданието цитира експерти и водещи фигури от деловите среди, според които с оглед на икономическия възход на континентален Китай Хонконг вече не е безспорният център за бизнеса и финансите в региона. Но той все още играе незаменима роля, която Пекин няма да има желание да подкопае.

Тази роля се състои в това, че за разлика от Китай в Хонконг няма капиталов контрол, което означава, че инвеститорите могат свободно да вкарват и изкарват парите си оттам. Това го прави логично място за китайските компании, които искат международните инвеститори да листват акциите им на фондовата борса.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.