Гърция планира да върне още 2 милиарда евро на МВФ

https://mreja.bg/jalto/garciya-planira-da-varne-oshte-2-miliarda-evro-na-mvf/75579 Mreja.bg
Гърция планира да върне още 2 милиарда евро
на МВФ


Гърция обмисля да изплати още 2 милиарда евро, които дължи на Международния валутен фонд /МВФ/, след като 2,7 милиарда евро бяха изплатени миналия месец, съобщава в. "Катимерини".

Финансовият министър Христос Стайкурас спомена това в интервю за Ройтерс вчера, без обаче да уточнява конкретната сума. Той посочи, че "новото предсрочно плащане трябва да бъде до определен размер, който би позволил на МВФ да запази присъствието си в Гърция до края на периода на наблюдение след спасителната програма", предава БТА.

Източници от фондовия пазар заявиха, че Гърция планира да погаси дългове в размер на 2 милиарда евро с падеж през 2021 г.

Това отново ще има нужда от одобрението на Европейския стабилизационен механизъм, но този път може да бъде по-трудно, тъй като средната лихва по въпросните заеми от МВФ е 1,9 процента спрямо 4,9 процента лихва на заемите, погасени през ноември - затова предсрочното плащане може да не изглежда толкова необходимо, отбелязва вестникът.

Гърция ще трябва да докаже, че облигациите, които ще издаде, за да финансира това плащане, ще имат по-ниска лихва, както беше и случаят с ноемврийското плащане. Затова тя не може да финансира плащането с 30-годишни облигации, тъй като лихвата по тях е 2,8 процента, посочват същите източници.

Размерът на неизплатените заеми на Гърция към МВФ възлиза на около 5,5 милиарда евро. Причината, поради която те не могат да бъдат погасени напълно, е това, че редица страни, начело с Германия, искат МВФ да участва в мониторинга на страната след края на спасителните й програми. Това участие се гарантира, ако някой от заемите все още не е изплатен.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.