Гърция няма да блокира амбициите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС

https://mreja.bg/jalto/garciya-nyama-da-blokira-ambiciite-za-chlenstvo-na-severna-makedoniya-i-albaniya-v-es/57393 Mreja.bg
Гърция няма да блокира амбициите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС


Гърция няма да блокира амбициите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС, но ще очаква определени отстъпки в замяна, пише вестник "Катимерини", цитирайки мнения на гръцки анализатори.

Вестникът припомня, че ЕК препоръча да се определи дата за начало на преговорите на двете страни в ЕС и сега остава Съветът на ЕС през октомври да вземе окончателното решение по този въпрос.

Източници от кабинета на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис заявиха за вестника, че "Гърция няма да каже "не" на никого, но ще постави свои условия", уточнява БТА.

Според анализаторите тази позиция означава, че Гърция ще поиска от Скопие стриктно да спазва Преспанския договор и в същото време ще оказва натиск върху Берлин да приеме гръцките искания за намаляване на целите за първичния бюджетен дефицит, пише "Катимерини".

В случая с Албания анализаторите смятат, че Атина ще настоява за спазване на правата на гръцкото малцинство в страната в съответствие с международните договори.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.