Франкфурт потвърди: Българските банки са здрави

https://mreja.bg/jalto/frankfurt-potvardi-balgarskite-banki-sa-zdravi/57155 Mreja.bg
Франкфурт потвърди: Българските банки са здрави


ЕЦБ преповтори оценките за тях на БНБ

Резултатите от оценката на ЕЦБ съответстват на резултатите от прегледа на активите и стрес теста, извършени от БНБ през 2016 г., и на оценките на банковия надзор след това, отчитайки изминалия период и промените в методологията с влизането в сила на счетоводния стандарт МСФО 9. Резултатите показват устойчивостта на българския банков сектор като цяло.

Това обявиха от БНБ след заседание на УС на централната банка, което обсъди резултатите от цялостната оценка, извършена от Европейската централна банка (ЕЦБ) в контекста на искането от страна на България за установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ. Цялостната оценка се състоеше от преглед на качеството на активите (ПКА) и стрес тест на шест български банки. ЕЦБ се очаква да публикува подробните данни утре. Позицията на Управителния съвет относно ефектите от резултатите от цялостната оценка върху надзорната политика на БНБ е следната:

Следователно, БНБ одобрява резултатите от цялостната оценка. Ще бъдат предприети последващи действия, свързани с по-нататъшно укрепване на капиталовата позиция на банките, в строго съответствие с мандата на БНБ и съответната регулаторна рамка.

Използвайки резултатите от ПКА и развитията след референтната дата, БНБ извърши оценка спрямо пруденциалните изисквания на чл. 92 на Регламент (ЕС) №575/2013 на Европейския парламент и на Съвета. Резултатите от оценката на БНБ потвърждават, че всяка от шестте банки изпълнява пруденциалните изисквания на горепосочения Регламент, се казва в съобщението.

Управителният съвет на БНБ отбелязва отличното сътрудничество между БНБ и ЕЦБ при извършването на цялостната оценка, което ще продължи в процеса на установяване на тясно сътрудничество.

През 2018 г. ЕЦБ обяви, че ще направи цялостна оценка на шест български банки. От Франкфурт избраха това да са първите три по активи- Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ, които по европравилата задължително подлежат на проверка, след която минават под надзора на ЕЦБ. Към тях бяха добавени най-големите частни банки с местна собственост – ПИБ, ЦКБ и Инвестбанк. В официалното съобщение тогава бе обявено още, че проверката, която ще включва стрестест и оценка на качеството на активите им ще бъде по данни към края на 2018 г., а резултатите от нея ще бъдат обявени през юли 2019 г.

Оценката на Франкфурт де факто се отнася за близо 60% от активите на банковата ни система, а обектите за проверка се избират най-общо по три критерия- размер, рисков профил и значение за националната икономика. Тава означава, че се вземат предвид няколко елемента, като например бизнес модел на институцията, вътрешно управление и управление на риска, рискове за капитала, рискове за ликвидността и финансирането и взаимосвързаност с останалата част на финансовата система", поясняват от ЕЦБ.

Проверката ще бъде базирана на методологиите, използвани от ЕЦБ при регулярните цялостни оценки на банки, които наскоро са обявени за значими или се очаква да влязат в тази категория, става ясно още от съобщението.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.