Фирми си крили данните, за да не ги налазят политици за пари

https://mreja.bg/jalto/firmi-si-krili-dannite-za-da-ne-gi-nalazyat-politici-za-pari/57441 Mreja.bg
Фирми си крили данните, за да не ги налазят политици за пари


46% от фирмите се притесняват от натиск и толериране на отделни компании при новия режим на финансиране на партиите.Това сочи изследването на Българката търговско-промишлена палата.

Но и в предишния период това се случваше, посочи шефът на БТПП Цветан Симеонов тази сутрин по Би Ти Ви, Фирми са молил да не публикуваме техните данни в годишните си класации, защото после ги налазват партиите и искат парите им, разказа той.

Таван за парите, които може да се искат от бизнеса, предлагат от палатата.

Повечето фирми искат в кампанията да се дават ясни репери за политиката, която ще води една или друга партия, и на тази основа да решат ще финансират ли работата й, разказа още Симеонов.

Изследването на нагласите на бизнеса към новия модел на финансиране на политическите партии у нас е направено в последните дни на юни и първите на юли, преди окончателното решение на парламента да ореже на 1 лв. партийната субсидия и да отвори пътя за частно финансиране на партиите.

74% от бизнеса е убеден, че политиците ще компенсират това орязване с пари именно от бизнеса, сочи проучването.

Да се тури един по-добър ред в харченето на партийните пари, както биха казали някогашните български политики - това са очакванията и изискванията на компаниите, ако те финансират политиката.

45% искат определени условия за финансиране - прозрачност на средствата и криминализиране на големи суми с неясен произход.

Много от задачите на контролните органи започнаха да се прехвърлят като тежест на бизнеса, смята шефът на палата. Така че по отношение на контрола как политиците ще харчат средствата, дарени им от фирми, той настоява съответните органи да го правят.

Партиите не са длъжни да дават отчет на бизнеса за какво отиват парите, е мнението на Симеонов. Малките партии няма да изпаднат в тежко положение, смята още шефът на палатата.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.